Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Šta će biti sa Titovom vilom na Zlatiboru: Doživotni predsednik SFRJ pet puta boravio u ovoj kući, sada je umesto zelenilom okružena zgradama (FOTO)

post-title


Čajetina - Skoro da nema mesta na teritoriji bivše Jugoslavije u kom ne postoji građevina namenjena u čast doživotnom predsedniku. U skoro samom centru planine Zlatibor, Josip Broz Tito dobio je svoju vilu, u kojoj je boravio pet puta, o čemu svedoče slike koje se mogu videti u jednom od beogradskih muzeja.

Foto: RINA

Danas se ova građevina nalazi u središtu gradilišta koje će uskoro biti novi turistički kompleks nazvan „Titova vila Apartments and spa“. Menadzer projekta, Danko Vrhovac, rekao je u izjavi za agenciju RINA, da će biti urađena restauracija vile u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, jer je ona jedini objekat u centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro.

„Planirano je da restauracija bude gotova na proleće sledeće godine. Prvo će se raditi krov, zatim fasada, a potom i enterijer vile. Nakon toga ona će biti otvorena za posetioce, koji će moći da je obiđu i vide čak i neke autentične predmete iz tog perioda“, rekao je Vrhovac.

Foto: RINA

Izgradnja turističkog kompleksa u ovom delu srpske planine podrazumeva investiciju vrednu oko 15 miliona evra, a prostiraće se na površini od 1,8 hektara i imaće šest stambenih jedinica.

„Naš plan je da se prvi stanari u tri objekta usele u naredna dva meseca, do avgusta sledeće godine trebalo bi da budu useljena dva i 2022. godine još jedan. Kompleks se nalazi na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara nadmorske visine, i imaće bogat sadržaj za sve posetioce u vidu Muzej restorana, spa centra, bezena i parka za decu“, kaže Vrhovac.

Foto: RINA

Građevina koja je nazvana Titova vila, prvobitno je pripadala advokatu poreklom iz Gornjeg Milanovca. Vila je, zatim, nakon Drugog svetskog rata kroz proces eksproprijacije proglašena za Titovu vilu, a krajem šezdesetih godina postala je vlasništvo RTS-a.

Posle je resititucijom, vraćena starim vlasnicima i konačno prodata investitorima koji oko vile sada grade turistički kompleks.

Foto: RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar