Požega – Opština Požega raspisala je Javni poziv za dodelu novčanih sredstava za finansiranje vantelesne oplodnje u ovoj godini. Za ove namene u budžetu je opredeljeno 1. 100 000 dinara. Vrednost pojedinačne pomoći je do 300 000 dinara i isplaćivaće se jednokratno u iznosu prema profakturi zdravstvene ustanove koja će sprovoditi postupak vantelesne oplodnje.

Ilistracija: GZS

“Kriterijumi za ostvarivanje prava na ovu finansijsku pomoć su da su oba partnera državljani naše zemlje sa prebivalištem na teritoriji opštine Požega najmanje godinu dana i da je žena u dobi od 43 do 50 godina. Ove godine, zbog aktuelne epidemije korona virusa, bilo je malo zahteva i ukoliko ih ne bude bilo dovoljno, novac će biti prebačen u narednoj tekućoj godini. Starosna granica za bračne parove je pomerena na 50 godina i njima treba dati šansu”, rekla je dr Vera Matović, predsednica komisije za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju.

Naše majke peto dete rađale su kasnije, a borba sa bračnim sterilitetom sve je prisutnija i među mlađim bračnim parovima. Nadam se da ćemo na ovaj način doprineti da popravimo demografsku sliku Požege, dodaje dr Matović za GZS i podseća da zahteve sa neophodnom dokumentacijom potrebno poslati na adresu opštinske uprave ili predati lično na pisarnici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here