Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srbija nabavila "remdesivir", novi lek protiv kovida 19

post-title


Pacijentima u Srbiji od ponedeljka biće dostupan novi lek protiv koronavirusa "remdesivir", trenutno ključan u lečenju bolesti.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je Srbija nabavila "remdesivir", novi lek protiv kovida 19, i da od ponedeljka kreće njegova distribucija.

"To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku", rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure. 

Zbog epidemije koronavirusa i dok protiv njega ne budemo imali odgovarajuću vakcinu, posebno je važno da sve osetljive grupe prime vakcinu protiv gripa, ali i protiv pneumokoka.

U Srbiju su stigle dodatne količine pneumokokne vakcine, koja je posebno važna za imunizaciju osoba starijih od 65 godina koji borave u ustanovama za smeštaj starih i odraslih lica.

"Stigle su prve količine, 345.000 od ukupno obezbeđenih 500.000. Prve količine vakcine su namenjene prioritetnim grupama koje podležu obaveznoj imunizaciji, a to su trudnice, stariji od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, svi zaposleni u gerontološkim centrima i zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa posebnim rizikom", objašnjava doktorka Radojević Škodrić.

Kaže da će nakon prioritetnih grupa vakcine dobiti i svi ostali koji podležu imunizaciji.

"Vakcine će biti besplatne i za one koji podležu obaveznoj imunizaciji i preporučenoj imunizaciji, samo što je prvo dobijaju oni koji podležu obaveznoj", ističe doktorka.

Navodi da je pravilnik napravljen pre pandemije koronavirusa, a da je sada u toku izmena pravilnika po kojem će vakcine besplatno moći da dobiju svi, kao što je i najavljeno.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar