Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U odnosu na prošlu godinu manji broj požara na teritoriji Moravičkog okruga

post-title


Od početka godine na području Moravičkog okruga bilo je 727 intervencija od čega 517 pozara a na području grada Čačka  366 intervencija od cega 259  požara, što predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu,kaze Borivoje Gačić komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Čačka.

Zaboravnost, nepažnja i nemar tokom cele godine najčešći su uzrok požara, a s početkom grejne sezone vatrogasci imaju dodatnog posla zbog različitih vrsta dogrevanja kaže Gačić.

Broj požara povećava se pred početak i kraj grejne sezone, jer tada građani dogrevaju stambene objekte na različite načine. Uglavnom se radi o upotrebi grejalica ili grejalica i peći na propan-butan. Veliki problem predstavlja i loženje na čvrsto gorivo u onim delovima grada gde nema daljinskog grejanja kada građani nisu pred grejnu sezonu očistili dimnjak . Prema rečima Gačića dešava se da u dimnjaku sa stvaranjem visoke temeprature dođe do požara, a da se on zatim proširi i na krovnu konstrukciju, pa tada nastaje veća šteta ako se na vreme ne obaveste vatrogasci.Još jedan od čestih uzroka požara je loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru  što je zabranjeno a pored prekršajne odgovornosti, predviđene su kazne protiv onih koji su na ovaj način izazvali požar.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar