Borisav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, je srpski rok muzičar i pesnik. Rođen je 01. novembra 1952. godine u Čačku.

Muzikom je počeo da se bavi od svoje trinaeste godine, navodi se na sajtu Zvuci Srbije. Sa gitaristima Borkom Ilićem i Prvoslavom Savićem i bubnjarem Acom Dimitrijevićem osnovao je bend koji se zvao ,,Hermelini”. Bora je svirao bas i pevao, a uglavnom su nastupali u Čačku i okolnim mestima. Prvi put su svirali u školi, a na repertoaru su bile popularne rok pesme tog vremena.
Nakon toga je pevao i svirao u bendovima ,,Dečaci sa Morave”, ,,Vesnici ljubavi”, ,,Safiri” i ,,Čačanski plemići”. U bendu ,,Poslednji ostatak romantičnog sveta” svirao je i pevao sa Radomirom Mihajlovićem Točkom koji je kasnije postao popularan kao frontmen benda Smak.

Članovi benda su se tri godine finansirali tako što su pljačkali bogate kuće,pa su tim novcem kupovali instrumente. Kada su ih uhvatili, prebačeni su u istražni zatvor, gde je Bora proveo sedam dana. Posle toga je izbačen iz gimnazije, a sud je doneo odluku da ga oslobodi pod određenim uslovima. Kako bi ga „sklonili“ iz lošeg društva roditelji su odlučili da se presele u Beograd 1970. Godine. Tu je upisao Petu beogradsku gimnaziju. Iste godine prijavio se na audiciju u Amaterskom pozorištu „Dadov“ za predstavu „Isus Hristos superstar“. Tumačio je jednog od apostola.

Bora Đorđević bio je član mnogih bendova u Čačku, a prve godine u Beogradu obeležio je rad sa grupama ,,Zajedno“, ,,Hajduk Stanko i jataci“ i ,,Suncokret“. Od 1978. godine, od osnivanja grupe ,,Riblja čorba“ , glavni je vokal i tekstopisac tog benda s kojim je tokom više od četiri decenije rada snimio dvadesetak studijskih albuma, a objavio je isto toliko snimljenih koncerata i kompilacija. Bend Riblja čorba smatra se jednim od najznačajnijih rok bendova sa ovih prostora.

NJihovi albumu prodavani su u više od pola miliona primeraka, a veliki uspeh imali su i u inostranstvu. Održali su brojne koncerte u Americi i Australiji, a čak i mlađe generacije dobro znaju njihove najveće hitove.
Neke od najpoznatijih pesama ,,Riblje čorbe” su ,,Lutka sa naslovne strane”, ,,Jedino moje”, ,,Avionu slomiću ti krila”, ,,Poslednja pesma o tebi”, ,,Amaterdam”, ,,Kad hodaš”, ,,Pogledaj dom svoj anđele” i mnoge druge.
Bora je objavio do sada i desetak knjiga, a 2018. godine, njegova zbirka poezije „Pusto ostrvo“ osvojila je nagradu akademije „Ivo Andrić“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here