Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Karađorđev top zapucao uprkos korona virusu: Oplenačka berba simbolično obeležena u Topoli, iza vinogradara uspešna sezona

post-title


Iako je zbog epidemiološke situacije izostao čuveni vašar, u prestonici vina i grožđa ipak je veselo. Tradicionalna privredno turistička manifestacija Oplenačka berba obeležena je se u Topoli 57. put, a kako tradicija nalaže, tako je i ove godine pucanj iz Karađorđevog topa Aberdara označio početak manifestacije koja slavi vino i vinogradare.


„Tradiciju ne prekidamo iako su ogromni izazovi pred nama, pre svega u čuvanju zdravlja ljudi. Zbog toga je ove godine slogan naše Oplenačke berbe, ‘I kovid je lakši uz kulturu’. Ova manifestacija je tradicija, to je kultura koju čuvamo, sa njom vinogradari obeležavaju kraj još jedne sezone. Možemo reći da je ova bila itetako dobra“, rekao je Igor Petrović prvi čovek opštine.


Berbu prati pesma i igra pa je u sklopu programa i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva. Kao i celokupan program i Sabor se održava u Karađorđevom konaku, gde nastupaju najbolje pevačke, igračke i folklorne grupe.


Zbog epidemiološke situacije, ove godine manji je broj izlagača. Na prostoru Karađorđevog grada moglo je se izabrati belo ili crno grožđe, po ceni od 200 -300 dinara.
Broj posetilaca je ograničen na 500, a na ulasku u Karađorđev grad sprovode se propisane mere zaštite u cilju sprečavanja širenja virusa korona.


Na Oplenačkoj berbi proglašeni su najbolji proizvođači u kategorijama vina i rakija, dodeljene su nagrade za likovni konkurs. U okviru programa otvorena je i poljoprivredna izložba Srednje škole „Kralj Petar I“.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar