Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kivano, egzotično voće raste i u brdovitom dragačevskom selu (VIDEO)

post-title


Porodica Jevremović iz sela Zeoka proizvodi kivano - neobično voće čiji je ukus kombinacija banane, limete i kivija. Bodljikava afrička dinja, inače, raste u potpuno drugačijim klimatskim uslovima u centralnoj i južnoj Africi, Australiji i, pokazalo se podjednako uspešno, u Dragačevu.

Uz berbu sezonskog voća, jabuka i dunja, u Zeokama se ovih dana bere i, za naše podneblje neobično, egzotično voće. Da gaje kivano, Jevremovići su odlučili pre pet godina, ne sluteći da će uspeti u takvoj proizvodnji. Sada imaju tri plastenika.

"Jednostavno sam hteo da napravim nešto, da pokušam da proizvedem voće koje u celom svetu jednostavno nazivaju vitaminska bomba, voće koje je prepuno vitamina, obogaćeno raznim mineralima", kaže Milan Jevremović.

Neobično je po svemu. Raste kao povrće, podseća na krastavac, ali je voćka. Seje se u proleće, a do jeseni, kada ubira zrele plodove, Vidosava je svaki dan u plastenicima.

"Ima posla da se zalije, treći dan. Pa da se zaperci kidaju. E sad, ni mi nismo dugo znali i još ima nešto koje nismo uradili kako treba. Ima jošte da se uči i da se radi", kaže Vidosava Jevremović.

Za sada imaju oko hiljadu stabljika. Sa svake mogu da uberu do 20 plodova teških oko pola kilograma. Planiraju da prošire proizvodnju, ali i da se oprobaju u gajenju još nekih nesvakidašnjih voćki.

"Pošto vidim da je ovo budućnost našeg podneblja, jer svi se ljudi okreću organskoj hrani, a ovo je pre svega organska proizvodnja, jednostavno zdrav proizvod, provereno zdrav proizvod, nema nikakvih prskanja pesticidima", kaže Milan Jevremović.

Kivano iz brdovitog dragačevskog sela, Jevremovići prodaju na pijacama u Čačku i Beogradu.

Znatiželjnim kupcima Milan i njegova supruga strpljivo objašnjavaju o kakvom voću je reč.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar