Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sutra grme trube u Guči: Dragačevsku budilicu sviraće četiri pobednička orkestra, obeležava se jubilarni 60. Sabor trubača

post-title


Guča – Četiri pobednička orkestra sa prošlogodišnjeg, 59. Dragačevskog sabora trubača u Guči proći će ujutro od 7 sati kroz čuvenu varošicu svirajući svoje arije i ta budilica prilagođena je vremenu i uslovima stanja koje zbog virusa nije redovno. Zbog toga je, ovogodišnji, 60. Sabor otkazan, prvi put u dugovekom trajanju najvećeg okupljanja u Srbiji, ali opet ima potrebne simbolike u ovom događaju.
I prvi Sabor, održan upravo na Pokrov presvete Bogorodice, 14. oktobra 1961. u porti mesne Crkve Svetog Arhangela Gavrila, okupio je takođe samo četiri orkestr, ali tada su u prepunom dvorištu hrama svirali samo Dragačevci iz okolnih sela.


"Sutra ćemo poštovati sve norme propisane za ovakvo stanje u društvu, počev od broja okupljenih pa do zaštitnih mera. Posle budulice, u 10 sati na saborski jarbol kod spomenika trubaču biće podignuta zastava Dragačevskog sabora, i tu čast daćemo Draganu Jovanoviću Lafu, koji je sa svojim orkestrom iz Dljina pobedio upravo na prvom Saboru, pre skoro šest decenija", kazao je za agenciju RINA, Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani i čelnik Saborskog odbora.


On je dodao da će iza toga uslediti zasedanje Odbora, pa dodela povelja Kulturno – prosvetne zajednice Srbije i u 15 sati prigodan program ispred Centra za kulturu u varošici.

Foto: RINA


Nekako paralelno, Kulturno – prosvetna zajednica Srbije inovosonovano Udruženje trubača naše Rapublike prirediće niz događaja po svom shvatanju: parastos umrslim trubačima, osnivačima i ostalim saborašima (11.30), izložbu radova samoukih dragačevskih slikara i vajara (12), predstaviće monografiju „Šezdeset godina Dragačevskog sabora trubača u Guči čiji su autori Nikola Nika Stojić, Radovan M. Marinković, Joviša M. Slavković i Zoran Marinković.

Zatim će povelje KPZ Srbije, po zasluzi, da budu uručene Nikoli Stojiću i Stanojli Jovanović, osnivačima Sabora, Draganu Jovanoviću, Predragu Broćiću Daču, najčuvenijem krčmaru ovog kraja i Crkvi Svetog Arhangela Gavrila.
To bi, eto, bio pregled najvažnijih događaja na sutrašnjem, ako se tako može kazati, 59,5 Saboru trubača u Guči.


Ovde nije konac spisku novosti o Saboru.


Opštinsko veće Lučana, naime, nedavno je obrazovalo novi umetnički savet Kulturnog centra u Guči, na čijem je čelu Živorad Ajdačić, reditelj i književnik, zamenik je akademik Matija Bećković, a članovi Milojko Kaloserović (pesnik), Ljiljana Kovačević (akademski slikar) i Dragiša Gavrilović (koreograf). Na istom zasedanju obrazovan je i novi programski savet Kulturnog centra. Na čelu je profesor dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, alijas Ivan Negrišorac, pesnik koji delom vuče korene iz Negrišora u Dragačevu, zamenik predsednika jeste Miljana Kaplarević, a članovi Ivana Stojanović (ekonomista), Snežana Šaponja Ašanin (etnolog) i Jelena Joković (etnomuzikolog).


Zatvaranje Sabora trubača


Čelnici umetničkog saveta nedavno su zasedali sa domaćinima koje je predvodio Milivoje Dolović i evo šta je o budućnosti najvećeg srpskog sabora za RINU, rekao Živorad Žika Ajdačić:
"Dragačevski sabor mora da ima svoju izvornu koncepciju, ne može biti ni komercijalni ni vašarski već kulturni događaj, isključivo sa obeležjima trubačke muzike i nacionalne tradicije i stvaralaštva. I može da traje najviše četiri dana, sve ostalo je okretanje leđa Saboru koji je davno postao ne samo srpske, već i svetska adresa".



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar