Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Guča jutros: Sabor trubača je večan (FOTO) (VIDEO)

post-title


Guča - Čuvenom trubačkom varošicom jutros je na Pokrov Presvete Bogorodice projezdila tradicionalna budilica i tako je na drevni način obeležena najveća saborska priredba u Srbiji. Ove godine nije bilo nadmetanja orkestara zbog virusa, ali je u 10 sati, ispred Spomenika trubaču u središtu mesta ipak podignuta saborska zastava na jarbol i to je bilo obeležavanje neodržanog 60. Sabora.

Zastavu je podigao, po zasluzi, Dragan Jovanović Laf iz Dljina kod Lučana koji je bio kafelnik pobedničkog orkestra na prvom Dragačevskom saboru, na današnji dan 1961. Nije bilo ni zdravice, ni prigodnog slova, jer tako ovovremene prilike nalažu, ali je predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović i predsednik Saborskog odbora svakom od malobrojnih posetilaca poželeo dobrodošlicu.

Foto: GZS

Kad se zastava zaviorila usledila je vrhunska muzika u izvođenju četiri pobednička orkestra sa prošlogodišnjeg Sabora: Siniše Stankovića iz Zagužanja, Elvisa Bajramovića iz Bojnika, „Timočkih veseljaka” iz Knjaževca i Dragana Pavlovića iz Guče. Pa saborska himna „Sa Ovčara i Kablara”, „Đurđevdan”, „Svilen konac” i neizostavni „Marš na Drinu” sve u izvođenju sve četiri kapele.

Tako je Dragačevski sabor trubača pokaza da je večan. Održan je 1991. na početku građanskog rata u Jugoslaviju, i 1993. kada je boca piva dostigla cenu od milion dinara, pa 1995. nekoliko dana posle vojne operacije „Oluja” u Republici Srpskoj Krajni, i 1999. pošto je naša otadzbina bila bombardovana od najvećih sila sveta. Tako je ova dugoveka priredba opravdala svoju osnovnu poruku: „Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i nizašta drugo.”

Zatim je usledio niz prigodnih događaja, izložbi, predstavljanja knjiga i kulturno - umetnički program u ovom mestu kojeje , bar na jedan dan, posetilo na svoja najbolja vremena.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar