Pretraga vesti

Nošenje maski uskoro kao obaveza i na otvorenom

post-title


Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

On je za TV Prva rekao da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti Covid-19.

Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

Kada pogledamo šta piše zaista u materijalama Centra nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite – rekao je Janković.

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita.

Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

Ne treba da čekamo da skoči broj zaraženih pa da sprovodimo rigorozne mere – rekao je Janković.

Na pitanje da li Krizni štab razmišlja o novim merama u slučaju povećanja broja zaraženih i prebacivanje na onlajn nastavu za učenike, Janković kaže da se mere koje su sada na snazi mogu sprovesti rigoroznije nego do sada i tako neće biti neophodne neke nove mere.

Ako ta bitka ne bude dobijena, pitanje je koje će sve mere biti neophodne – rekao je Janković i naveo da Krizni štab prati situaciju.

Napomenuo je da je situacija u vezi sa korona virusom u Srbiji još uvek povoljnija od zemalja u okruženju i većine zemalja u Evropi, ali da to ne znači da možemo da se opuštamo i da će tako da ostane ako ne budemo rigornoznim merama sprečili da se situacija pogorša.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar