Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Poplave u Ivanjici napravile štetu u vrednosti tri opštinska budžeta, kada će svi putevi biti sanirani

post-title


U junskim poplavama na području opštine Ivanjica zabeležena je šteta koja se procenjuju na 20 miliona evra, što je koliko i tri opštinska budžeta. Uz pomoć Vlade počela je sanacija državnih, a opština je izdvojila sredstva za lokalne puteve.

Nabujala Moravica u junskim poplavama najviše je oštetila puteve. Vodena stihija potkopala je i nosila i delove kolovoza.Mnogi putni pravci bili su u prekidu, a pokrenuta su i brojna klizišta. Da se saniraju štete rade se potporni zidovi, nasipaju se potkopane obale.

"Na klizištu Mirković trenutno se rade šipovi da bi se zaustavilo klizište. Kad se odrade šipovi radi se naglavna greda. Kategorija zemljišta postoji od treće, četvrte i peta. Peta su stene, tako da je komlikovano", kaže Nikola Kličković, predstavnik izvođač radova "Geosonda fondiranje" iz Beograda.

Da se obezbedi prohodnost državnih puteva odmah su počeli radovi na najkritičnijim mestima, pa je u prvom mahu završeno više od deset lokacija. Trenutno se radi na trajnoj sanaciji na četiri lokacije.

"Planiramo da u ovoj nedelji krenemo sa još dve lokacije, do kraja meseca sa još dve tako da ćemo ukupan broj spornih tačaka na državnim putevima svesti na minimum u ovoj godini", ističe tehnički direktor "Putevi Ivanjica" Milan Radović.

Rebalansom budžeta izdvojena dodatna sredstva

Šteta od poplave na državnim putevima procenjuje se na oko milijardu dinara, a oštećeno je i dosta lokalnih putnih pravaca. Zato su rebalansom budžeta ivanjičke opštine izdvojena dodatna sredstva.

"Još uvek nismo sanirali sve putne pravce. Trenutno se radi sedam putnih pravaca koji su bili prohodni, ali posle svih ovih kiša posle 22. juna dodatno su oštećeni i sa putničkim vozilima nije moglo da se funkcioniše. Nadamo se da ćemo do zime osposobiti sve putne lokalne pravce, da meštani mogu da dočakaju ovu zimu i da mi možemo da očismimo sneg", kaže predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Za ovu godinu iz lokalne samouprave opredeljeno je 40 miliona za asfaltiranje lokalnih putnih pravaca.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar