Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak: U Gradskoj biblioteci otvorena izložba "Pavić od Š do A"

post-title


Izložba „Pavić od Š do A”, posvećena životu i stvaralaštvu književnika Milorada Pavića otvorena je u Galeriji čačanske Biblioteke u četvrtak, 15. oktobra. Likom i delom srpskog proznog pisca, pesnika, istoričara srpske književnosti, stručnjaka za barok i simbolizam, profesora univerziteta, akademika i mnogo toga još bavio se autorski tim  Biblioteke grada Beograda Isidora Injac, Vladislava Ivković Marković i Marjan Marinković. Plod njihovog rada je multimedijalna dvojezična izložba u formi svojevrsnog rečnika, nastala prošle godine povodom devet decenija od rođenja i deset godina od smrti Milorada Pavića kao i trideset i pet godina od objavljivanja njegove najpoznatije književne tvorevine, romana „Hazarski rečnik”.

Izložbu čini 30 slova koja nisu složena ni azbučnim ni abecednim redom, uveličane tarot-karte kao i video-prezentacija korica Pavićevih romana prevedenih na trideset devet jezika u više od tri stotine izdanja.

Ova izuzetna postavka, sva u igri slike i reči, krenula je na svoje prvo gostovanje i stigla u Čačak i to baš na dan rođenja velikog pisca, a o ideji i konceptu izložbe govorila je Isidora Injac, jedan od autora i urednik programskih aktivnosti Biblioteke grada Beograda.

Foto: Gradska biblioteka

„Zadovoljstvo delimo sa vama, jer na neki način slavimo prvi rođendan izložbe baš u Čačku i ovo je prvo mesto na koje je ona otišla van Biblioteke grada Beograda, ako izuzmemo digitalno predstavljanje u Kulturnom centru u Parizu. Ja sam samo prva među jednakim autorima i zaista mogu da potvrdim da smo uživali radeći zajedno. Koncept je podrazumevao da slova azbuke budu nasumično poređana i to izložbi daje dodatni šarm, jer gde god da ode nikada neće biti ista. To i jeste bio cilj i potpuno je u skladu sa poetikom Milorada Pavića, zato se nadamo da je Čačak početni terminal sa koga će ova postavka nastaviti svoj dugi put”, rekla je Injac.
Milorad Pavić je vrlo često govorio „ne smeš da smetaš svom romanu... kako vreme protiče, ja sam sve manje pisac svojih knjiga i sve više pisac onih budućih, koje po svoj prilici neće nikada biti napisane”. Ovu izložbu, koja će možda u njegovim čitaocima oživeti nove slike i doživljaje, otvorila je direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Foto: Gradska biblioteka

„Mislim da je najveći kompliment i Biblioteci grada Beograda kao producentu ove izložbe i autorskom timu bilo oduševljenje i pozdrav koji su prilikom otvaranja u Beogradu uputili Pavićeva suprga Jasmina Mihajlović i sin Ivan. Nažalost, šteta je velika što se pandemija isprečila i onemogućila planirana gostovanja, ali šta bi se moglo isprečiti ispred velikog Pavića osim pandemije, sve ostalo bi bilo sitno. Ova izložba je prava mera podsećanja na pisca koji i danas traje i izuzetno mi je drago da je Čačani mogu videti”, kazala je Ninkov.
U muzičkom delu programa učestvovao je učenik Srednje muzičke škole David Jovanović koji je na harmonici izveo kompoziciju DŽordža Geršvina. Svi zainteresovani posetioci izložbu mogu pogledati do 3. novembra, u Galeriji Gradske biblioteke Čačak. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar