Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prodaja vikendica u Srbiji dvostruko veća nego prošle godine

post-title


U trećem kvartalu ove godine zabeležen je povećan promet građevinskog zemljišta u celoj Srbiji. Republički geodetski zavod beleži smanjenje prometa stanova u Beogradu i Nišu ali i porast prodaje stanova i garaža u Kragujevcu. Broj prometovanih vikendica je dupliran.

Dragana Milićević Sekulić načelnica u Republičkom geodetskom zavodu za Jutarnji program kaže da je Republički geodetski zavod prvi put analizirao tromesečni promet na tržištu nepokretnosti.

o je novina u odnosu na dosadašnju praksu kada su podaci analizirani u polugodišnjem i godišnjem intervalu.

"Podaci sa tržišta nepokretnosti su jako interesantni javnosti. RGZ je jedina ustanova koja poseduje zvanične podatke sa tržišta nepokretnosti za celu teritoriju Srbije i uvodi digitalne postupke u poslovanje", kaže Sekulić.

Prema njenim rečima, u trećem kvartalu ove godine zabeležen je povećan promet građevinskog zemljišta u celoj Srbiji. U poređenju sa trećim kvartalom 2019. broj prometovanih vikendica je dupliran. 

"Negde je uobčajeno da u prvom kvartalu imate najmanji promet vikendica i da kako godina odmiče promet se povećava. Međutim mi smo u ovoj godini imali znatno veći skok nego prošle godine", objašnjava načelnica RGZ.

U Beogradu je u trećem kvartalu prodato oko 4.000 stanova, u Novom Sadu 1.382, Nišu 419, Kragujevcu 323. Stanovi u ukupnom prometu učestvuju sa 28 posto i to je u odnosu na treći kvartal 2019. smanjenje od četiri posto. 

"Postoji smanjenje prometovanih stanova u Beogradu i Nišu ali iznenađenje je porast prometa stanova u Kragujevcu za 25 odsto. U Kragujevcu je zabeležen i porast prometa poslovnih prostora i garaža", ističe Sekulić.

Kupovina od investitora na nivou Srbije u odnosu na treći kvartal 2019. povećana je za jedan posto. Beogradu i Niš beleže smanjenje za dva posto, Novi Sad povećanje za jedan posto, a Kragujevac povećanje za 14 posto. 

Sekulićeva dodaje da s obzirom da u starogradnji postoji veći fond stanova očekivano je da se ti stanovi više prometuju. Najskuplji prodati stanovi su oni koji se kupuju od investitora.

Poslednjih godina raste prodaja skupljih nepokretnosti. Cene od 2.500 do 9.000 evra za kvadrat u Beogradu na vodi nisu znenađenje, smatra načelnica RGZ i ističe da raste interesovanje kupaca za stanove koji imaju dodatne sadržaje.

U proteklom periodu RGZ je dobio od javnih beležnika i osnovnih sudova preko 43.500 ugovora od čega se 21 posto odnosi na poklone i razmenu. To je uobičajen broj poklona, dodaje Sekulić i kaže da je taj udeo je u prethodnim intervalima išao do 25 posto.

Od ukupnog broja dva posto su dokumenta koja RGZ ne može da registruje jer nedostaje neki od parametara neophodnih za registraciju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar