Čačak – Korona virus ove godine mnoge je uputio na obale domaćih reka i vodopade za koje većina nije ni znala da takve prirodne lepote kod nas uopšte i postoje. U zapadnom delu naše zemlje smešten je pravi biser. Zvanično najčistija reka u Srbiji jeste Veliki Rzav koja izvire u podnožju planine Mučanj, dugačka je 62 kilometra, protiče kroz opštinu Arilje i na kraju se uliva u Moravicu.

Foto: RINA

„Prave ga Presečka reka koja izvire na obroncima planine Čemernice i Jamčica u selu Močiocima, reka dalje teče kroz četiri kanjona daleko od puteva i naseljenih sela, prvi je Visočki, gde se mogu videti i termalni izvori,  a na potezu od Radoševa do Kruščice se nalazi suženje i kaskadni vodopad visine oko 2 metra. Na tom delu reka je uska i ulazi u kanjon Orlovače i ovaj deo može da se uporedi sa Tarom. Veliki Rzav je  jako lepa i uzbudljiva reka, koja protiče kroz čist krečnjački kanjon, sa jako brzim protokom vode i konstantnim manjim bukovima“, rekla je za RINU, Marija Aleksić iz Turističkog centra u Arilju.

Foto: RINA

Upravo ovaj dar prirode jedan je od najvećih turističkih potencijala opštine Arilje, jer svake godine baš zbog Velikog Rzava  tu dođe veliki broj posetilaca. To je jedno od najpopularnijih kupališta u zapadnom delu Srbije, pa ovde svoju oazu tokom letnjih meseci pronalaze ne samo Ariljci, već i građani susednih opština i gradova. Veći deo obale je preuređen u funkcionalne plaže i to neobičnih imena poput Bose Noge, Sonjinih Čari, Žute stene. Tu se nalazi i rečno ostrvo Uski vir koje je pešačkim mostom povezano sa stazom i asfaltnim putem, a svakog jula tu se održava i festival ARLEM. Plaže su pogodne za bavljenje sportom, a voda Velikog Rzava idealna za avanturu.

Foto: RINA

„Kad je vodostaj odgovarajući Veliki Rzav odličan je za rafting. Pre deset godina  zaljubeljnici u čistu prirodu prvi put su krenuli nizvodno i od tada  se išlo nebrojeno puta u raznim čamcima po raznim vodostajima i raznim delovima Velikog Rzava. Ono što je najvažnije jeste da na ovoj reci nikada nije isto i nikada nije dosadno. Dobar vodostaj garantuje dobru zabavu za ljubitelje raftinga“, istakla je Marija.

Osim što je prava oaza za ljubitelje nekatknute i čiste prirode, reka Veliki Rzav omiljeno je nesto i brojnih ribolovaca. U njenim vodama najviše žive lipljen i pastrmka, a vrlo često vešti pecaroši mogu da uhvate i klena. Ribilov na ovoj reci dozvoljen je sedam meseci u godini od marta do oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here