Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvaranje Hrama Svetog Save najverovatnije pre kraja godine

post-title


Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je uveren da će Hram Svetog Save biti otvoren za javnost u decembru. Za TV Prva on je objasnio da je završetak radova bio planiran za ranije, ali da je epidemija koronavirusa usporila taj proces.

On je dodao da su mozaici završeni, da su urađena bronzana vrata na ulazu u Hram.

- Ono što je u samom hramu u ovom trenutku u fazi postavljanja, a što mi je rečeno da će do sutra uveče biti potpuno završeno, jeste veliki luster koji je težine preko sedam tona i od tog trenutka kada on bude postavljen kreće skidanje poslednje faze skele, koja je do sada otežavala postavljanje završnog dela patosa. Tu je 3.650 kvadratnih metara poda koji je urađen u granitu, oniksu i belom karara mermeru. Projekat za taj patos radila je Ruska akademija umetnosti", rekao je Selaković.

Kada je reč o novcu koji je uložen, Selaković je rekao da je uloženo 43 mil EUR u prethodne tri godine.

Podsetio je da je ideju o tom verskom objektu izneo Matija Ban, a da je 1935. godine počela gradnja, koju je prekinuo Drugi svetski rat.
Kako kaže, važno je da naša generacija ima tu priliku da bude svedok istorije završetka Hrama Svetog Save, koji je "jedan od tri najveća pravoslavna hrama u svetu".



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar