Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Arena se sprema za obolele od kovida, kakva je organizacija rada

post-title


Zbog rasta broja obolelih u Srbiji, od ponedeljka će Beogradska arena biti spremna za prijem obolelih od kovida 19. Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510. U jednoj smeni biće 30 lekara i 30 medicinskih sestara.

U toku je čišćenje i dezinfekcija Arene – postavljeni su kreveti, kao i sva neophodna dijagnostika. Radiće lekari i sestre iz 15 zdravstvenih ustanova u tri smene.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Doktor Vlado Batnožić rekao je za RTS da su kapaciteti Arene prošireni sa novih 150 kreveta, tako da je ukupan broj ležajeva 510, a reč je o dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

"Radili smo i sa laboratorijom, rade se medicinske analize, rendgen, slika se može poslati u zelenu zonu, a tu je i ostala terapija za pacijente", kaže dr Batnožić.

Od ponedeljka se popunjava prvo deo gde su novi kreveti, pa se silazi u salu, gde je 360 mesta.

Instaliran je sistem za dovod kiseonika, uvedeno je 216 kiseoničkih mesta za terapiju koja ide svakodnevno za pacijente, a mogu se postaviti i respiratori.

"U jednoj smeni imamo 30 lekara i 30 sestara, sutra će 60 medicinskih radika biti ovde", istakao je doktor. 

Prema njegovim rečima, kroz Arenu su u proteklom periodu prošla 434 pacijenta, 386 je izlečeno, a 58 njih je poslato u druge zdravstvene ustanove, to su bili pacijenti do 50 godina – preko 80 odsto. Radi se o radno sposobnim ljudima.

"Ovde se radilo sa jednostranom i obostranom upalom pluća, koje je teško oboljenje i mora da se kontinuirano prati stanje po protokolu", objašnjava Batnožić, govoreći o kliničkoj slici pacijenata u prethodnom periodu.

Ističe da je zahtevan lekarski posao. "Teško smo pogođeni sa tom situacijom, u našim lekarskim sobama nema kreveta, samo radni stolovi, na četiri sata lekari i sestre u skafanderima ulaze, a tu su i lekari kooridinatori za konsultacije", kaže doktor Batnožić.

Na bolničkom lečenju u Srbiji su 372 pacijenta, a podaci se menjaju iz dana u dan.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar