Pretraga vestiDualno obrazovanje mladima u Požegi omogućilo radna mesta

post-title


Požega –Dualno obrazovanje zaživelo je u Srbiji, a kompanija Inmold iz Požege po uzoru na austrijski sistem sa ovakvim vidom osoposobljavanja stručnih kadrova počela je 2011. Godine i od tada osam generacija učenika redovno učestvuje u ovom programu.

 "Iz godine u godinu, sve se više povećava broj učenika koji godišnje kroz ovaj program steknu neophodna znanja i iskustva. Prve godine imali smo osam učenika, a sada ih trenutno imamo 35 koji su u dualnom obrazovanju i ta brojka se ne smanjuje. Svi do jednog prolaze kurseve i obuke koje smo osmislili po uzoru na austrijski sistem“, kaže za RINU Slobodan Janković, ispred menadzmenta kompanije Inmold.

Foto: RINA

On dodaje da je sadašnja praksa pokazala da oko 60-70 odsto učenika odmah nakon završene srednje škole želi da zasnuje radni odnos u ovoj kompaniji, dok ostatak učenika školovanje nastavi na fakultetima.

"Dualno obrazovanje punih osam godina pokazalo se kao pun pogodak. Prve generacije koje su otišle na fakultet sada se  vraćaju i posao zasnivaju u kompaniji Inmold. Uglavnom 90 odsto učenika koji su prošli program dualnog obrazovanja, nakon završetka srednje škole ili fakulteta završe u kompaniji Inmold kao njeni radnici”, ističe Janković.

Prema njegovim rečima pandemija kovida 19 nije uticala na obuku stipendista koji su , svi do jednog shvatili da rad u ovoj kompaniji podrazumeva obrazovanje i privikavanje na obaveze.

„Naša industrija je komplikovana , radi se na CNC obradi gde u male tolerancije , sve se radi u mikronima. Sa druge strane, učenici nauče neke osnove proizvodnje, poslovanje firme, upoznaju se sa zaposlenima, a kada se obuče i sami počnu da rade mnogo se lakše privikavaju. Oni su već upoznati sa načinom rada tako da im je sve mnogo lakše i od starta im je omogućeno da se zaposle i odmah zarade svoju platu, za razliku od onih koji nisu prošli kroz dualno obrazovanje“, kaže Janković.Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar