Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Neimari danonoćno grade branu za vodosnadnevanje cele zapadne Srbije: Akumulacija "Svračkovo" najveća investicija u ovom delu zemlje premašila planirani budžet za ovu godinu (FOTO)

post-title


Arilje – Od januara do septembra meseci ove godine vrednost izvedenih radova na gradnji brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo) dostigla je 400 miliona dinara i do kraja oktobra nadmašićemo ovogodišnji budžet od 417 miliona i to je prvi put od početka radova da se premaši godišnji plan – rekao je za agenciju RINA inženjer Zoran Barać, direktor JP „Rzav” iz Arilja koje je nosilac investicije.

Foto: RINA

Radnici i inženjeri preduzeća „Hidrotehnika hidroenergetika” iz Beograda, sa podizvođačima, provodili su ove godine na gradilištu dane i noći, i ekipa 120 radnika, najčešće u dve smene, od 7 do 17 i od 17 da 03 sata, uspela je da obavi zadatke predviđene planom, dovršavanje četiri tunela i obezbeđenje velike kosine na levoj obali ove gorske reke sa besprekornom vodom.

Ove godine je, tako, završena ulazna građevina optočnog tunela kojim će, već iduće teći čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane. Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar, do sada je završeno 40 metara a do kraja decembra radnici i mašine stići će i do samog vrha. To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Foto: RINA

Pored toga betoniran je energetski, jedan od ukupno četiri tunela, kojim će voda da bude usmerena na turbine nove hidroelektrane, projektovane na ukupnu snagu od 7,2 megavata. Probijen je vertikalni deo tunela za vezu šahtnog preliva i optočnog tunela. Ugrađeno je 49 geotehničkih sidara u stabilizaciji leve planinske obale i svaki od tih metalnih klinova, prečnika 150 milimetara, dugačak je čak 30 metara.

Sada spremamo izvođačke projekte da bismo u sledećoj godini uradili slapište, odnosno izlaz iz velikog optočnog tunela, time konačno skrenuli reku kroz tunel i počeli sa nasipanjem brane – ističe Barać, dodajući da je stepen završenosti ukupnih radova na brani 40 odsto.

Foto: RINA

Od početka gradnje brane i akumulacije „Arilje – profil Svračkovo” 2012. ovo će biti najuspešnija neimarska godina. Najveća investicija u ovom delu Srbije (61,65 miliona evra) finansira se uglavnom sredstvima Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede (91 odsto) ali je, iz raznih razloga, svake sezone deo novca ostao neutrošen.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar