Požega – Iako je sezona za malinare završena pre skoro tri meseca, u voćnjaku Vladete Markovića u selu Velika Ježevica kod Požege ponovo, krajem oktobra, zacrvenili su se plodovi.

Nije retkost da pojedine sorte maline rađaju kad  su tokom jesenjih  meseci temperature visoke, ali vrlo retko se to dešava sa sortom vilamet, što je kod Vladete slučaj.

Foto: RINA

„Na mladim, ove godine izniklim lastarima pojavili su se plodovi. Osim ovih koji su spremni za berbu ima i još dosta zelenih koji će uskoro biti zreli. O otkupu u jesen nema govora, jer su količine male, ali mi iz kuće ćemo to obrati i iskoristiti, kao i komšinice koje beru za slatko ili sok. Nema razlike u ukusu, sočne su kao one julske“, rekao je Vladeta za RINU.

Stručnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku ističu da topli jesenji dani, bez mnogo padavina pogoduju ponovnom cvetanju i rađanju maline, ali da to može uticati na rod sledeće godine.

„U mom malinjaku vilamet je rađao i prošle godine i strepeli smo za rod letos. Ipak, nije bilo nikakvih smetnji. Obeležavao sam lastare koji su rodili prošlog oktobra, a oni su ponovo rađali u junu i julu, što je odlično“, rekao je Vladeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here