Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jeremić: Nema promene režima dok se ne bude stvorila stranka koja će moći da preuzme odgovornost

post-title



Čačak - Pandemija korona virusa izazvala je brojne potrese i promene u svetu i sve to neće zaobići Srbiju, kazao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić na sednici Glavnog odbora u Čačku.

„Neke industrije neće više postojati, neki servisi se niakad neće vratiti iz tehnološkog domena u fizički, neke stvari se neće proizvoditi u Kini za evropsko tržište, ali ni u Americi, važiće druga diplomatska pravila. Mislima da ćemo svi mi ali i naša deca živeti u svetu koji će istoričari budućnosti nazavti Drugim hladnim ratom i to je kontekst u kome sagledavamo aktuelno stanje u Srbiji”, istakao je Jeremić.

Foto: RINA

Prema njgovim rečima Srbija je i formalno prestala da bude demokratija jer je, kako je kazao, jedina zemlja uz Belorusiju u Evropi koja ima upitnost legitimiteta svojih izabranih institucija i koju profesionalne diplomate i politički analitičari klasifikuju kao hibridni režim.

Jeremić je konstatovao da je bojkot izbora bio uspešan kao i da je Narodna stranka prva smogla hrabrosti da donese takvu odluku sa ozbiljnim posledicama.

Foto: RINA

“Bilo je raznih mišljenja, ali se pokazalo da smo bili u pravu, bojkot jeste težak put, naročito za jednu političku organizaciju u nastajanju i rastu kao što smo mi, to je odluka puna odricanja i neizvesnosti, ali mi je drago što smo tada kao prva stranka opozicije imali snage da kažemo ’ne može’ i na taj način smo im oduzeli legitimitet”, rekao je Jeremić.

On je mišljenja da postojeći režim ne može sebi da priušti još jednu rundu bez legitimnih okolnosti i institucija.

„Očekujem da će u narednom periodu doći do pokušaja uspostavljanja dijaloga vlasti i opozicije o budućim prevremenim izborima u narednih godinu do godinu ipo dana. Kao stranka imamo intenzivne kontakte sa partnerima iz sveta pre svega iz EU i mislim da možemo očekivati da će u narednom periodu doći do ponude EU da učestvuje kao neka vrsta posrednika u tom dijalogu”, tvrdi prvi čovek Narodne stranke.

On smatra da drugi posrednici osim EU u tom dijalogu nisu potrebni.

“Ponude drugih aktera treba uzeti sa rezervom ili apriori odbiti kao što su razne nevladine organizacije bez obzira da li je u pitanju Soroš ili Udruženje ribolovaca. Ono što bi u takvom dijalogu tražili je da ova vlast pre svega poštuje Ustav i zakone”, kazao je Jeremić.

Obraćajući se prisutnima Jeremić je naglasio da je apsolutni prioritet stranke rad na terenu.

“Naša stranka danas je najorganizovanija opoziciona stranka u Srbiji, što je veoma važno, jer isključivo oni koji izgrade kapacitet da preuzmu odgovornost, mogu da dođu u situaciju da do tog prenosa odgovornosti zaista dođe. Sve dok ne bude jasno šta je ono što dolazi posle, neće doći do smene ovog režima. Kakvo god da je nezadovoljstvo unutrašnje ili spoljno, nema promene režima. To je razlog zašto nije došlo do promena u Belorusiji iako je 100 hiljada ljudi bilo na ulici, iako je spoljni faktor odustao od podrške Lukašenka, nije došlo do smene jer nije postojala organizacija koja će da preuzme odgovornost od aktuelnog režima. Mi smo danas najbolja nada i najbliži tome da mi budemo ti koji su u stanju da preuzmu odgovornost, ali se danas još uvek tu ne nalazimo”, zaključio je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je kazao da je NS od danas u pripremi za izbore, bez obzira kakav će biti ishod mogućeg dijaloga.

„Kad se dijalog jednom završi i steknu se uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, tad će biti kasno za rad. Moramo biti u stanju da pokrijemo svako biračko mesto u svakom gradu i svakoj opštini, ali se danas još uvek ne nalazimo u takvoj situaciji, iako smo miljama ispred svih opozicionih stranaka”, zaključio je Vuk Jeremić na sednici Glavnog odbora u Čačku.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar