Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dr Tiodorović upozorava na skok broja obolelih: Najoštrije mere kada se dođe do 1.500 novoobolelih dnevno

post-title


Epidemiolog Branislav Tiodorović je otkrio u kom slučaju Srbija uvodi najoštije mere.

Tiodorović je ocenio da o uvođenju "najoštrijih" mera treba razmišljati ukoliko broj novoinficiranih na dnevnom nivou dođe do 1.500.

On je za današnji "Blic" naveo da na osnovu trenutne epidemiološke situacije i broja obolelih u Srbiji, "još uvek nije trenutak da se uvede policijski čas".

"Mi smo sada još uvek na broju koji je daleko ispod onog koji postoji oko nas i u Evropi jer mi spadamo u tri zemlje koje imaju najnižu stopu na 100.000 aktivnih slučajeva, a tu su još Estonija, Norveška i Turska dok su svi ostali u daleko većem riziku", naveo je Tiodorović.

Prema procenama u narednih desetak do 15 dana možemo očekivati skok, a razlog je, prema njegovim rečima, što ima neodgovornih ljudi, ali i onih sa asimptomatskom slikom koji ne znaju da su zaraženi, pa prenose virus svojim kontaktima.

"Treba reći da se dobar deo stanovništva dobro ponaša, drži distancu, nosi maske, neki čak i na otvorenom. Ali mladi ljudi koji imaju dobar imunitet,koji nemaju tešku klinički sliku oni to savladaju na nogama, pa zato ima mnogo više asimptomatskih slučajeva koje mi ne vidimo.", rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba.

On je ukazao da je Nemačka recimo uvela policijski čas u nekim pokrajinama, Francuska, Italija, Slovenija isto.

"Da li ćemo mi uvesti dodatne mere, pa hoćemo sigurno, prema mom mišljenju to je ako pređemo 100 na 100.000 aktivnih slučajeva. Onda bi trebalo razmišljati o najoštrijim merama. U tom slučaju bismo imali do 1.500 pozitivnih", ukazao je Tiodorović.

Prema poslednjim podacima u  Srbiji do 15 časova 25. oktobra 2020. godine registrovano je ukupno 39.486 potvrđenih slučajeva kovid 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 4.739 osoba od kojih je 614 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 3 osobe.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar