Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Mala Anika hrabro se bori s bolešću, potrebna joj je vaša pomoć

post-title


Mala Anika od drugog meseca prima terapiju koja usporava progres spinalne mišićne atrofije. Za gensku terapuju, koja bi trebalo da znači Anikin lep život, akcije organizuju i u zavičaju Manića, u Gornjem Milanovcu. Od početka septembra u brojnim akcijama prikupljena je četvrtina potrebnog novca.

Nije fraza da se u najtežim trenutcima potvrđuju prava prijateljstva. Anikinim roditeljima to su dokazali prijatelji i školski drugovi iz Gornjeg Milanovca koji su im pritekli u pomoć odmah po saznanju o teškoj zdravstvenoj situaciji i teškoj dijagnozi.

"Ona boluje od spinalne mišićne atrofije najteži tip koji postoji i prognoze lekara su bile da ona neće doživeti prvi rođendan. Međutim, ona se bori kao lav, pravi mali i mi smo svi pružali podršku koliko je ko mogao, a u međuvremenu se pojavio lek Zolgensma koji je zvanično najskuplji lek na svetu sa cenom preko dva miliona evra", kaže Olivera Trifunović, drugarica Anikine mame.

Anika je 8. avgusta napunila dve godine, uprkos statistici da većina dece koja boluje od ove retke bolesti ne doživi svoj prvi rođendan. Dosadašnje terapije su joj dosta pomogle, a hrabra devojčica svakodnevno se bori za život.

"Verujte mi da je to jedna duša draga koja posle najstrašnijih napada i prekida disanja od po minut, minut i po kad ne diše, kad poplavi, kad to izgleda najstrašnije, ona posle deset miniuta se ponaša kao da se ništa nije desilo", ističe Verica Nedić, Anikina baka.

Vest o bolesti Ivankine ćerkice, dotakla je ne samo školske drugove iz njene generacije, već i, čini se, sve Milanovčane. Od početka septembra počeli su sa prikupljanjem novca.

Neke od akcija su otkup elektronskog otpada, bazari, koncerti, pozorišne predstave, oslikavanje murala na više lokacija u Gornjem Milanovcu, uspon na Kablar.

"Milanovčani će i dalje nastaviti sa nizom svojih akcija, ali je potrebno da se uključi i akcije iz drugih gradova tako da bih ja ovom prilikom pozvala ljude iz svih gradova Srbije da se uključe na ovaj način u pomoć skupljanja sredstava za pomoć maloj Aniki", navodi Jana Vujanović, drugarica Anikine mame.

Stručnjaci savetuju da deca obolela od  spinalne mišićne atrofije gensku terapiju treba da prime do 13 kilograma. Aniku do te granice deli samo jedan, a do sada je prikupljena skoro četvrtina potrebnog iznosa.

"Čak 80 odsto ukupno skupljenog iznosa trenutno se odnosi samo na SMS i individualne uplate, tako da smatramo da je za ključ ove akcije najbitnije da budemo stalno prisutni u medijima da što više širimo priču i da ljudi prosto znaju za nas i da shvate da taj SMS stvarno menja situaciju i da značajno doprinosi Anikinom uspehu", kaže Vladimir Jeftović, školski drug Anikine mame.

Slanje SMS poruke 858 na 3030, jedan je od puteva ka Anikinom uspehu. Uplate se mogu izvršiti i na dinarski i na devizni račun, a prikupljeni novac će se iskoristiti za gensku terapiju, lečenje i druge troškove.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar