Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavljena nova verzija biblioteke - Kroz kapiju prošlosti u portal budućnosti

post-title


Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ predstavila je novu verziju Digitalne biblioteke i novi veb-sajt u utorak 27. oktobra obeleživši tako Svetski dan audio-vizuelne kulturne baštine. Na promociji su govorili direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović i bibliotekar Odeljenja za digitalizaciju i nove tehnologije Aleksandar Vukajlović.

Među srpskim javnim bibliotekama čačanska ima najduži staž u održavanju sopstvene digitalne biblioteke. Još 2006. godine u Čačku je počeo rad na digitalizaciji zavičajne građe, najpre sporadično, a potom od 2008. sistematično u novoformiranom Centru za digitalizaciju. Tu je nastala prva Digitalna biblioteka koja je 2009. proglašena najboljim projektom javnih biblioteka Srbije. Od 2018. godine poslove Centra uspešno je nastavilo Odeljenje za digitalizaciju i nove tehnologije u kome se projektuju, organizuju i vode aktivnosti vezane za digitalizaciju građe, njeno dugoročno čuvanje, zaštitu i korišćenje. Danas se u tom Odeljenju na više kopija čuvaju skenirane stranice, a njihov ukupan broj je oko 280.000. Druga verzija Digitalne biblioteke urađena na platformi Rescarta i pretraživa je u punom tekstu. Ona trenutno sadrži samo deo ukupne skenirane građe, oko 1.350 izvora, a plan je da ovaj broj do kraja godine bude udvostručen. Tu se može pronaći „Čačanski glasˮ od 2000. godine, sva izdanja Biblioteke, listovi, časopisi i novine koji su od kraja 19. veka objavljivani u Čačku itd.

„Više od jedne decenije kontinuiranog posla na digitalizaciji, tj. skeniranju i kreiranju metapodataka omogućila nam je da za svega dva meseca podignemo novi sistem, unesemo objekte i testiramo bazuˮ, kazao je Trifunović. Govoreći o alatima koje nova Digitalna biblioteka ima, on je dodao „korisnicima je omogućena pretraga u punom tekstu, preuzimanje fotografija u dobroj rezoluciji, preslušavanje i preuzimanje audio-fajlova, a uskoro i video-materijala koji ćemo tek postaviti. Mi želimo da i Digitalna biblioteka bude kao Biblioteka u kojoj se fizički nalazimo, na najvišem mogućem nivou u skladu sa svetskim standardima.ˮ

Aleksandar Vukajlović je prisutnima prezentovao načine pretrage i osnovne funkcije Digitalne biblioteke. „Ona je bazirana na zavičajnoj građi štampanoj u Čačku i izdanjima Biblioteke. Podeljena je po kolekcijama na knjige,časopise, novine, radničke novine, školske novine, razglednice, fotografijeˮ, rekao je on.

Ovom prilikom javnosti je prikazana peta verzija sajta ustanove koja je 2001. godine ušla u onlajn svet. Sajt je urađen u saradnji sa spoljnim programerima, a novina je to da ima responzivni dizajn čime je naglasak stavljen na ujednačen prikaz sadržaja i na monitorima standardnih veličina i na malim ekranima telefona i tableta bez obzira operativni sistem koji koristi. Sajt ima integrisan pretraživač kataloga, a tu su i neki novi elementi kao što su preporuke knjiga za čitanje.

Projekat „Neizvesna prošlost – Vremenska linija – Tajmlajn 1991–2015ˮ koji kompanija Ebart realizuje u partnerstvu sa Gradskom bibliotekom i novinsko-izdavačkim preduzećem NIN predstavljen je u završnom delu programa. Putem video-uključenja o ovoj temi su govorili Ivan Ćurguz i Danica Laban iz kompanije Ebart. Oni su istakli važnost novog digitalnog nacionalnog i lokalnog multimedijalnog arhiva pre svega zbog doprinosa istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti, a u pitanju je baza vesti o najznačajnijim događajima za prostor Jugoslavije, Srbije i Čačka u naznačenom periodu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar