Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



KK Železničar svečanom akademijom obeležio sedam decenija postojanja

post-title


Svečana akademija u čačanskom Domu kulture, kojom je obeleženo sedam decenija Košarkaškog kluba Železničar, počela je insertima iz filma koji je za 50. rođendan režirao čuveni reditelj Miloš Miša Radivojević.

Gosti su se podsetili šta su o prvih pet decenija kluba govorili  jedan od osnivača Žela Milovan Vulović, legendarni Predrag Vučićević Prevo, koji je 22 godine bio trener prvog tima, Želov reprezentativac osvajač zlata na kontinentalnom šampionatu Zoran Biorac, doktor Ljubiša Dmitrović i najveći majstor košarke, najbolji srpski sportista 20. veka Dragan Kićanović.

Konferansije, profesor Gimnazije, Slobodan Nikolić Bobica potom je pozvao gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića koji je biranim rečima govorio o značaju Železničara za čačansku, srpsku i jugoslovensku košarku. Zahvaljujući Gradu Čačku i organizovana je svečana akademija, ali i štampana dopunjena monografija “KK Železničar 1949 – 1999 – 2019”.

Potom je goste pozdravio legendarni doktor Ljubiša Dmitrović koji je pored igrača Žela lečio i naše reprezentativce, a sigurno najveći uspeh je zlatna medalja sa SP održanog u Bormiju.

Braća, Ratko i Radiša Teofilović prisetili su se dečačkih dana provedenih na igralištu kraj železničke stanice, ispričali par anegdota, a potom su sa tri numere oduševili prisutne goste. Pobrali su velike aplauze.

Nakon briljantnog nastupa braće Teofilović predsednik kluba Dušan Vulović uručio je povelje zahvalnosti, srebrne i zlatne značke, zlatne plakete…Među dobitnicima priznanja našli su se Željko Bugarčić, Petar Raković, Veljo Švabić, Dušan Petronijević, Grad Čačak, KK Borac, Radmilo Mišović, Željko Obradović, Savo Kovačević, Predrag Pantović, Milan Petronijević, Miloš Bohinjac, Zoran Biorac, Dragan Filipović, Ljubiša Dmitrović…Posebna nagrada namenjena je zlatnom dečku sa železničke stanice Draganu Kićanoviću.

Autor dopunjene monografije Prof. dr Sveto Marković, prvu su pisali Gvozden Otašević i Milovan Vulović, kratko je podsetio na neke interesantne detalje.

Da je najviše, trinaest sezona, za Žele odigrao Dragan Stanojević, slede Peca Petronijević, Miloš Bohinjac, Radoslav Šljivić, Predrag Panić…Najduži trenerski staž u Železničaru si imali Prevo Vučićević i Milan Petronijević. Često su očeve u Železničaru nasleđivali sinovi, a neretko za prvi tim su igrala i braća. Sada su to braća Šušić koje predvodi aktuelni trener Aleksandar Bjelić.

Tim Železničara iznedrio je reprezentativce Dragana Kićanovića, Radisava Ćurčića (NBA karijera), Dragana Basarića, Branka Jorovića, Vladimira Androića, Radivoja Živkovića, Predraga Katanića…

Na kraju akademije nastupili su članovi Želovog brata blizanca KUD “Žele”, a gostima se zahalio dugogodišnji čelnik kluba Dragan Filipović.

Da ne zaboravimo. Za sve što je kompanija MOZZART učinila za čačanski klub, između ostalog u akciji “100 terena za jednu igru” obnovljeno je Želovo igralište, naša kompanija je dobila zlatnu značku. Priznanje je ispred MOZZARTA primio zamenik regionalnog menadžera Bojan Luković.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar