Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku se gradi 26 stambenih zgrada sa 650 stanova

post-title


Uprkos pandemiji i sve češće pominjanoj ekonomskoj krizi kao direktnoj posledici, (mnogi stručnjaci predviđaju da će se i pandemija i kriza „odužiti“), građevinska sezona se ne privodi kraju. Neko je nedavno rekao: „Niču zgrade u Čačku, kao pečurke posle kiše“. To potvrđuje i podatak da se u našem gradu trenutno gradi čak 26 zgrada, u kojima će biti oko 650 novih stanova. Mnogo je razloga koji su doveli do ovog pozitivnog talasa stanogradnje. Osim nadogradnje već postojećih, dugo su se na prste jedne ruke mogle nabrojati lokacije novih zgrada. Istina, i potražnja u tom periodu nije bila velika. Danas je sasvim druga slika.

Prema evidenciji koju vodi Inspekcija rada u sedištu Moravičkog upravnog okruga, trenutno se u Čačku gradi 26 stambenih zgrada. Neke su u završnoj fazi, a na nekim lokacijama gradnja tek počinje.

– U novijoj istoriji ovog grada to nije zabeleženo! Naravno, u taj broj ne računamo individualne stambene objekte, odnosno izgradnju kuća za stanovanje kojih je višestruko više – kaže za “Čačanski glas” Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga.

Iako je izgradnja jednog broja stambenih zgrada, kako navodi on, započeta prošle godine, u poređenju sa situacijom od pre pet-deset godina, u Čačku se sada gradi deset puta više!

– Procenjuje se da je do pre jedne decenije u Čačku bilo ukupno oko 15.000 stanova u kolektivnom stanovanju. U nekim godinama nakon 2000, retkost je bila izgradnja stambene zgrade. Najviše po nekoliko godišnje – iznosi podatke Jolović i dodaje da će naš grad, kada budu završene zgrade u izgradnji, dobiti oko 650 novih stanova. Vrlo je značajno, smatra, što su uglavnom svi stanovi prodati.

Jedan od najvažnijih razloga velike promene, prema mišljenju načelnika Slobodana Jolovića, je politička i ekonomska stabilnost u Srbiji, koji su doprineli da se u čitavom Moravičkom okrugu, posebno u Čačku, gradi mnogo više, u odnosu na period od pre desetak godina.

– Najveću zaslugu za to ima državno rukovodstvo, predsednik i Vlada. Ne bih nimalo umanjio ni ulogu lokalnih vlasti na čelu sa gradonačelnikom Čačka i predsednicima opština, kao i investotora. Osećaju se značajni pomaci u svim oblastima. Izgradnja mreže auto-puteva, savremenih saobraćajnica, aerodroma, industrijskih zona, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, sport i kulturu, zaštitu životne sredine, regulaciju vodotoka, komunalnu delatnost i infrastrukturno opremanje, doprineli su da Čačak i čitav ovaj kraj postanu lepše i bolje mesto za život. Stvoreni su uslovi za sveukupan privredni rast, izgradnju fabrika, jačanje domaće privrede i veće zapošljavanje, što povećava i standard stanovništva – zaključuje Jolović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar