Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Srđa Janković: Ne možemo da se zatvorimo na mesec dana, ovo neće trajati samo toliko!

post-title


lan Kriznog štaba imunolog dr Srđa Janković gostovao je u Jutarnjem programu Pink televizije.

Nakon crnog rekorda postavljenog u subotu, njegov kolega iz Kriznog štaba Predrag Kon je izjavio da će sledeće i "u delu nedelje nakon nje" biti više od 2.000 novozaraženih dnevno, i da će dnevno korona odnositi "dvocifren broj života" u Srbiji. I Janković je u nedelju izjavio da će biti razmatrane nove mere, a sada je objasnio zbog čega to neće biti "zatvaranje na mesec dana".

"Očigledno ne, jer postoje životne potrebe koje moraju dugoročno da se zadovolje. Život mora da se nastavi. Preventivne mere moraju da se sprovode, ne možemo kao proletos da se zaključamo na mesec dana, jer ovo neće trajati mesec dana, trajaće duže," rekao je on.

"Teško je zaustaviti epidemiju bez restriktivnijih mera, to je istina, ali kada bismo svi nosili maske kada god smo u kontaktu s ljudima, kao ja sada. Kada bismo svi držali distancu, da ostanemo na dva metra i da izbegnemo sva okupljanja koja nisu esencijalna, uspeli bismo više. Nivo svesti i organizacije koji je potreban za tako nešto je nedostižan i sistemima mnogo efikasnijim nego što je naš. Mi i dalje imamo šansu da ograničimo ovaj porast, on nikada neće biti prihvatljiv jer gubimo ljudske živote, ali još uvek nije drastično," rekao je on.

"Kada kažemo eksponencijalni rast, mislimo na ubrzani rast, sve je više onih koji mogu da zaraze previše ljudi. Vikendom, naravno, uvek je manje uzorkovanje, pravu sliku vidimo utorkom. Ako ne želimo da nam se bolnice prepune, moramo ograničiti ovaj trend rasta," rekao je on.

Broj novozaraženih i "Konov koeficijent"

"Mi moramo da usporimo širenje, ako ne želimo porast novoobolelih, i to teže obolelih. Sada, nažalost, imamo porast broja preminulih i broja pacijenata na respiratorima, jer taj trend uvek malo kasni za brojem zaraženih. Ove brojke su posledice broja novozaraženih od pre nekog vremena," objasnio je on.

"Ključni kontakti se i dalje prate, klasteri takozvani, tamo gde se zaraze na istom događaju ili od iste osobe. Jedno je gledati koliko u proseku zaražena osoba zarazi drugih, to je čuveni R broj, a drugo je potencijal. Superprenošenje podrazumeva masovni kontakt, i ono nije ravnomerno, ni geografski ni u pogledu toga koliko jedna osoba može da zarazi. Postoje situacije koje pojedinačno doprinose buktanju epidemije," rekao je on.

"Konov koeficijent" govori nam da se virus sve više širi.

"Testiranje obavljamo po istim indikatorima sve vreme, i taj broj nam daje uvid da je ovo razbuktavanje," objasnio je dr Janković.

Lažno negativni testovi, čekanje da se razviju simptomi... Imunolog kaže da to zavisi od toga kada je uzorak uzet.

"Najveći deo rezultata koji ne pokažu pravu sliku nastaju zato što testovi ne daju pozitivan rezultat sve vreme, već u određenom vremenskom razdoblju kada su se razvila antitela. Kod kovida, ta razlika se malo gubi među antitelima, ona se pojavljuju zajedno što nije baš tipično za respiratorne viruse. Potrebno je par dana da se razviju, ako se testira pre toga, test će biti negativan. PCR test zahteva da se virus umnožio, ako smo se zarazili danas, mora da prođe nekoliko dana za PCR test da bi ga detektovao," rekao je on.

"Neko može da ima kovid, i da ima vrlo malo simptoma, dijagnoza se u suštini postavlja kombinovano," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar