Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa IKEA Srbija pomaže više od 4.000 najugroženijih stanovnika u 7 gradova Srbije – Čačku, Užicu, Nišu, Beogradu, Aranđelovcu, Trsteniku i Šidu.

Građani Srbije koji žive na granici siromaštva posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Mesto zvano dom“ obezbeđeno je 600 porodičnih paketa sa hranom i higijenskim sredstvima za jednoroditeljske porodice, porodice sa decom i mladima sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i ljude bez doma. Za 1.500 korisnika Narodne kuhinje u Beogradu, obezbeđeno je 22.600 kompletnih obroka koji će biti podeljeni tokom oktobra i novembra.

„Pomoć je stigla u prave ruke, najugroženijima. Osobe sa smetnjama u razvoju ne mogu se samostalno zaposliti i živeti. Uvek im je potrebna pomoć i podrška kako bioloških porodica, tako i udruženja i nadležnih institucija. Lica sa smetnjama u razvoju uvek su na margini društva u pravnom, socijalnom, psihološkom i ekonomskom smislu. Veliko hvala Fondaciji Ana i Vlade Divac i IKEA Srbija na prepoznavanju, pomoći i podršci u ime 50 porodica sa smetnjama u razvoju ovog grada“, rekla je ispred udruženja MNRO „Anđeli“, Užice, Tanja Selaković, predsednica udruženja.

U saradnji sa devet udruženja i institucija podeljeni su paketi: u Čačku, Školi za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar”, Centru za pružanje usluga socijalne zaštite „Zračak“, Udruženju građana LARIS; u Užicu, Osnovnoj školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, MNRO „Anđeli“, Dnevnom boravaku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju „Petar Radovanović”; u Nišu, Udruženju samohranih majki, Otvorenom Klubu – Društvo za razvoj dece i mladih i Udruženjima žrtava nasilja „HAJR“ , u Beogradu, Aranđelovcu, Trsteniku i Šidu.

 „Odrasli i deca koji su dobilil pomoć, pored teške svakodnevice, dodatno su pogođeni krizom izazvanom virusom koji je uticao na sve sfere naših života. Mnogi su ostali bez posla, nisu imali mogućnost da pronađu posao ili su zbog oskudice prvi put osetili siromaštvo. Zato smo pod okriljem projekta „Mesto zvano dom“ zajedno sa kompanijom IKEA dostavili hranu i higijenska sredstva kao i potrebna sredstva za dodatne obroke u Narodnoj kuhinji u Beogradu i tako pomogli da više od 4000 ljudi tokom oktobra i novembra ne misli na osnovne potrebe, već da to vreme upotrebe kako bi sebe i svoje porodice osnažili.  Verujemo u solidarnost u kriznim vremenima, verujemo da svako od nas može da pomogne, a IKEA Srbija je primer kompanije koja je uvek tu kada je potrebna pomoć“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here