Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Završava se još jedna kapitalna investicija na Zlatiboru: Čajetina dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

post-title


Čajetina - Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ulazi u završnu fazu.

Ovu kapitalnu, stratešku investiciju, vrednu 4,5 miliona evra, opština Čajetina i JKP „Vodovod Zlatibor” realizovali su u partnerstvu sa Republikom Slovenijom a čija izgradnja je započeta 2017. Tri miliona sopstvenih sredstava uložila opština Čajetina, dok je 1, 5 miliona u ovom projektu učešće Republike Slovenije. Ovo postrojenje je jedno od najsavremenijih u ovom delu Evrope i jedinstveno u Srbiji.

Foto: RINA

Međutim epidemija virusom korona poremetila je neke termine i ugovorne datume, pa se završetak prolongirao.

Neposredno, praktično vidljiv benefit ovog postrojenja kako za stanovništvo, tako i za turiste uz uticaj na celokupnu ekologiju mesta, je uređenje ali i potpuno novi izgled jezera u centru Zlatibora.

„Pored jezera, na Zlatiboru je urađen optočni kanal kuda prolazi reka Obudojevica, a u taj cevovod uvedena je kišna kanalizacija. Urađene su bušotine iz kojih će se jezero puniti bistrom vodom što će mu dati potpuno drugačiji izgled”, kazao je direktor JKP „Vodovod Zlatibor” Miroslav Đokić.

Prema rečima predsednika Skupštine opštine Čajetina Arsena Đurića, u toku je postavljanje instalacija za fontanu i klizalište na samom jezeru, tako da će to biti zaista velika atrakcija.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako se očekuje, a to pre svega zavisi od razvoja epidemiološke situacije u regionu i dolaska stručnjaka iz Slovenije, biće pušteno u probni rad krajem novembra.

Probni rad traje šest meseci kako bi se uz sva tehnička testiranja postrojenja u tom periodu potpuno obučili radnici i stručnjaci koji će upravljati ovim savremenim sistemom.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar