Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Natura Eco iz NTP Čačak: 3D građevinski štampači štedeće investitorima svaki dinar

post-title


U građevinskoj industriji uskoro će veliki broj koraka biti olakšan a troškovi znatno smanjeni. 3D štampači ulaze u upotrebu u različitim industrijama i zbog svoje ekonomičnosti pri korišćenju materijala, prostora, ekoloških rešenja, pa čak i po pitanju ljudskih resursa, predstavljaju vrlo izazovno rešenje za investitore.

Srpska kompanija Natura Eco, članica Naučno-tehnološkog parka Čačak, bavi se projektovanjem i izradom inovativnih rešenja u oblasti aditivne industrije i projektovala je prototip 3D građevinskog štampača u Srbiji.

Nikola Rakić, direktor kompanije, saopštava da je misija projekta da se proces izgradnje maksimalno automatizuje i učini što efikasnijim.

Foto: Natura Eco

Rakić objašnjava kako 3D NEco štampač rešava tri problema tradicionalne gradnje: brzinu, cenu i čistoću.

- Objekat od 50m2 može se odštampati za oko 15-18 sati, jer mašina štampa betonski sloj brzinom od 20-25 cm/s. Osim brzine, postoji ušteda na materijalu jer štampač "zna" koju količinu materijala treba da odštampa za određeni objekat. Uzevši u obzir da na štampaču rade 2 operatera a u klasičnoj gradnji veći broj majstora, u ukupnu cenu ulazi i ušteda na ljudskim resursima.

Pored svega navedenog, važan je i faktor ljudske greške koji je, korišćenjem 3D štampača, moguće izbeći a tu je i pitanje čistoće. 3D štampači predstavljaju čisto rešenje kod kojeg nema otpada kao na klasičnim gradilištima.

Kada su dalji koraci kompanije Natura Eco u pitanju, Rakić najavljuje razvojni plan koji obuhvata mrežu štampača na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ističe da je, pored ekološke gradnje, važna dimenzija projekta – logistička.

Foto: Natura Eco

- Naši štampači biće locirani u velikim gradovima širom Balkana i okoline a sami građevinski nacrti i projekti slaće se putem interneta. Što se domaćeg tržišta tiče, mašine će biti dostupne kako firmama, tako i fizičkim licima. Mislimo da je štampač manjih gabarita odlično rešenje za domaćine koji žele da sami sebi zidaju objekte.

Kompanija Natura Eco svoju ulogu vidi i u automobilskoj i metalnoj industriji gde planira štampanje metalnih komponenti.



Komentari

Koliko košta ja bih odmah da narucim! Molim vas dajte bar još malo slika eko kuće da uživamo! FANTASTICNO! SVAKA CAST?

Angelina

14.12.2021 21:03


Ostavite komentar