U građevinskoj industriji uskoro će veliki broj koraka biti olakšan a troškovi znatno smanjeni. 3D štampači ulaze u upotrebu u različitim industrijama i zbog svoje ekonomičnosti pri korišćenju materijala, prostora, ekoloških rešenja, pa čak i po pitanju ljudskih resursa, predstavljaju vrlo izazovno rešenje za investitore.

Srpska kompanija Natura Eco, članica Naučno-tehnološkog parka Čačak, bavi se projektovanjem i izradom inovativnih rešenja u oblasti aditivne industrije i projektovala je prototip 3D građevinskog štampača u Srbiji.

Nikola Rakić, direktor kompanije, saopštava da je misija projekta da se proces izgradnje maksimalno automatizuje i učini što efikasnijim.

Foto: Natura Eco

Rakić objašnjava kako 3D NEco štampač rešava tri problema tradicionalne gradnje: brzinu, cenu i čistoću.

– Objekat od 50m2 može se odštampati za oko 15-18 sati, jer mašina štampa betonski sloj brzinom od 20-25 cm/s. Osim brzine, postoji ušteda na materijalu jer štampač “zna” koju količinu materijala treba da odštampa za određeni objekat. Uzevši u obzir da na štampaču rade 2 operatera a u klasičnoj gradnji veći broj majstora, u ukupnu cenu ulazi i ušteda na ljudskim resursima.

Pored svega navedenog, važan je i faktor ljudske greške koji je, korišćenjem 3D štampača, moguće izbeći a tu je i pitanje čistoće. 3D štampači predstavljaju čisto rešenje kod kojeg nema otpada kao na klasičnim gradilištima.

Kada su dalji koraci kompanije Natura Eco u pitanju, Rakić najavljuje razvojni plan koji obuhvata mrežu štampača na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ističe da je, pored ekološke gradnje, važna dimenzija projekta – logistička.

Foto: Natura Eco

– Naši štampači biće locirani u velikim gradovima širom Balkana i okoline a sami građevinski nacrti i projekti slaće se putem interneta. Što se domaćeg tržišta tiče, mašine će biti dostupne kako firmama, tako i fizičkim licima. Mislimo da je štampač manjih gabarita odlično rešenje za domaćine koji žele da sami sebi zidaju objekte.

Kompanija Natura Eco svoju ulogu vidi i u automobilskoj i metalnoj industriji gde planira štampanje metalnih komponenti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here