Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kakav je vazduh ovog jutra u Čačku? (FOTO)

post-title


Pitanje zagađenja vazduha u Srbiji aktuelno je već godinama, a uglavnom se pojačava tokom perioda grejne sezone. Privatna ložišta i dim iz dimnjaka toplana glavni su uzročnici zagađenja, a lošem kvalitetu vazduha doprinose i izduvni gasovi vozila, kao i industrija.

Faktori koji utiču na izraženo zagađenje jesu i aktuelni vremenski uslovi, ali i geografski položaj određenog grada. Tako najveću borbu protiv aerozagađenja u Srbiji vode stanovnici Valjeva, Niša, Užica… Na mapama zagađenja često su istaknuti i Beograd, Subotica, Beočin, Kosjerić, Smederevo, a često i Čačak.

Početak novembra doneo je maglovita jutra koja u kombinaciji sa dimom iz dimnjaka stambenih objekata, toplana ali i drugih ustanova i firmi i izduvnim gasovima donose vazduh nešto lošijeg kvaliteta, ali daju utisak visoke zagađenosti. Ovog 10. novembra vazduh je u jutarnjim časovima na području Čačka, odnosno njegovog užeg centra, po AQI skali bio nezagađen do srednje zagađen.

Indeks zagađenosti vazduha - na engleskom Air Quality Index (AQI) - uzima u obzir šest zagađujućih materija: čestice PM 2.5, čestice PM 10, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, azot-dioksid i ozon. Najveći zagađivač u datom trenutku diktira i broj koji odražava ukupan indeks zagađenja.

Agencija za zaštitu životne sredine u okviru SEPA mreže nudi objedinjeni prikaz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji u realnom vremenu. Podatke sa svih mernih stanica u Srbiji u svakom trenutku možete videti online na sledećem LINKU.

AQI skala kojom se zagađenje predstavlja, služi kako bi se komplikovan sistem merenja preveo u lako razumljiv, iz koga proističu direktni saveti za građane. Tako na osnovu indeksa zagađenja zastupljenog u vašoj okolini dobijate konkretna uputstva.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar