Sve je više zaraženih virusom korona u srednjim i osnovnim školama, ali je situacija pod kontrolom, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodaje da se razmišlja da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme.

On je za Tanjug rekao da je povećan broj zaraženih u školama bio očekivan, jer raste intenzitet virusa u celoj Srbiji.

– Situacija u školama je još uvek pod kontrolom. Virus svakako ulazi u škole, ali mu je onemogućeno da se širi unutar škole. Čim se otkrije, đaci i nastavnici se odvajaju i šalju na lečenje – rekao je Kon.
Navodi da je prošle nedelje u Beogradu u 111 osnovnih škola i 136 srednjih škola bilo zaraženih učenika i nastavnika, da je u poslednjoj nedelji oktobra bilo zaraženih u 66 osnovnih i 77 srednjih škola, a nedelju dana pre toga u 28 osnovnih i 28 srednjih.

Kon kaže da je dobro što deca idu na jesenji raspust i što će biti pauza od pet dana u školama. Ističe da se razmišlja na Kriznom štabu da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

Napominje da su raspusti važni zbog prekida mogućnosti transmisije, ali prvenstveno virusa gripa.

– Virus gripa se najviše prenosi kod školaraca pa tek onda ide na odrasle. Ovde (virus korona) je suprotno, obolevaju od odraslih pa do osnovne škole – rekao je Kon.

Tu se postavlja pitanje, kako kaže, usklađenosti katoličkih i pravoslavnih praznika koji su u različito vreme.

– Sve zavisi od Ministarstva prosvete da li oni mogu i da li je korisno da objedinjujemo i da raspusti budu u isto vreme. O tome se razmišlja i promišlja i traži najedekvatnije rešenje – zaključio je Kon.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here