Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Utvrđenje sa četiri horizonta u selu Trešnjevica: Na Gradini kod Arilja bio zamak sredonjovekovnog velikaša (FOTO)

post-title


U živopisnom selu Trešnjevica nadomak Arilja, na uzvišenju koje se pruža iznad reke Moravice vekovima unazad ponosno stoji utvrđenje Gradina, koje čuva arheološke i istorijske tajne. Izuzetno važan strateški položaj potvrđen je u defterima u 15. i 16. veku, a 1806. godine tokom Prvog srpskog ustanka, u blizini Gradine odigrala se i bitka na Trešnjevici.

„Ovaj lokalitet ima četiri kulturna horizonta, koji svedoče da je na ovom utvrđenju oduvek bilo života i ljudske interakcije. Najstariji pripada praistoriji, zatim sledi horizont rane Vizantije iz kog su ostali postojeći bedemi. Sledi horizont srednjovekovne epohe i najmlađi pripada poznosrednjovekovnoj epohi i posvedočen je brojnim pokretnim areheološkim nalazima“, kaže za RINU, Marija Aleksić iz Turističkog centra Arilje.

Foto: RINA

Utvrđenje Gradina nalazi se na 653 metara nadmorske visine, a do vrha se može samo peške. Maršuta nije baš laka, ali pogled koji vas dočeka kad stignete gore vredi svakog truda. Nakon izvršenih arheoloških istraživanja pretpostavlja se da je na ovom mestu svoje imanje imao  srednjovekovni vlastelin.

„Ovde su pronađeni ostaci posuđa rađenog u tehnici arhajske majolike, što skoro sa sigurnišću govori da je ovde tokom poznog srednjeg veka ževeo velikaš, koji je imao veliku ulugu u tadašnjem kulturnom i političkom životu.  Ovako posuđe do sada je u Srbiji pronađeno samo u nekadašnjem Rasu kod Novog Pazara“, rekla je Marija.

Foto: RINA

Brojni turski podaci takođe svedoče o velikom značaju utvrđenja Gradina, koje je svojevremeno bilo i granični deo između Smederevskog i Bosanskog sandzaka,  a dolinom Moravice prolazio je važan put koji je kontrolisan upravo sa ovog utvrđenja.

„Na samom uzvišenju nalazi se i crkva posvećena Svetom Iliji, koja je najmanja crkva u Zlatiborskom okrugu. Ovaj lokalitet ima veliki turistički potencijal i zajedno sa crkvom Svetog Ahilija koja se nalazi u centru Arilja jedno je od najposećenijih mesta. Pre nekoliko godina urađena je konzervacija jednog dela utvrđenja i postavljena rasveta“, izjavila je Marija Aleksić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar