Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Korona nije uspela da uništi srpsku poljoprivredu: Nedimović posetio konačno zadovoljne malinare i najavio velike podsticajne mere (FOTO)

post-title


Ivanjica - Za razliku od prethodnih godina, ali i od prethodnih ministara koji su sa knedlom u želucu dolazili u Ivanjicu i ostale opštine zapadne Srbije u kojima je malinarstvo jedna od osnovnih delatnosti, Branislav Nedimović danas je posetio prestonicu crvenog zlata, a od malinara su se mogle čuti samo pohvalne reči. Rod je rasprodat konačno po zadovoljavajućoj ceni, a dobre prognoze su i za sledeću godinu.

Foto: RINA

"Danas je zaista milina doći u ovaj kraj. Nikad nismo bežali od problema, već smo ih rešavali i to je dalo rezultate. Tako ćemo nastaviti i dalje. Uvideli smo da je jedan od gorućih problema star sadni materijal, koji ne može dati zadovoljavajuće prinose, zato je doneta mera prema kojoj država sa 90 odsto subvencioniše kupovinu kvalitetnih bezvirusnih sadnica, koje će doneti mnogo bolji i kvalitetniji rod, a samim tim i dosta veće prinose. Sada su svi u prilici da zamene svoje zasade i tako obezbede bolju budućnost svoje proizvodnje", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom posete Ivanjici.

Foto: RINA

Iako je korona virus loše uticao na mnoge oblasti, poljoprivreda je jedna od retkih koja je ove 2020. zabeležila rast, što prema rečima Nedimovića, na još jedan način svedoči da je Srbija zemlja poljoprivrede i da to može biti ključna okosnica daljeg razvoja i najavio nove podsticajne mere za one koji se odluče za preradu voća.

"Epidemija je pokazala da se sve više ljudi vraća na svoja imanja i započinje poljoprivrednu proizvodnju, na nama je da pomognemo preko brojnih subvencija. Ono što je jako važno jeste prerada voća druge i treće klase. Lako je proizvoditi i prodavati samo kvalitetnu robu, ali ti prinosi nisu 100 odsto i uvek deo roda ostane. Ostatak treba preraditi, jedno od rešenja jesu ulaganja u destilerije i pravljenje voćnih rakija za koje smo obezbedili izvoz na evroazijsko tržište. Država daje novac za izgradnju, osposobljavanje i promociju domaćih voćnih rakija, na domaćinu je da se odluči i posveti proizvodnji", naglasio je Nedimović.

Foto: RINA

Prilikom posete Ivanjici, ministar se osvrnuo i na trenutno lošu cenu prepoznatljivog ivanjičkog krompira, ističući da će ta roba naći svog kupca.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar