Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Od početka pa do kraja čitalac me maštom vaja (FOTO)

post-title


Likovno-jezička radionica „Predeo slikan čajem” namenjena čačanskim srednjoškolcima održana je u periodu od 20. oktobra do 2. novembra u Gradskoj biblioteci. Zamisao je bila da se mladi upoznaju sa likom i delom književnika Milorada Pavića na jedan drugačiji način, kroz gostujuću izložbu „Pavić od Š do A”. Ova izuzetna postavka satkana od igre reči i slova bila je polazna tačka za radioničare, a na osnovu podataka koje su čuli i videli tokom stručnog vođenja kroz izložbu dobili su i odgovarajuće zadatke.

Prvi segment činile su likovne radionice koje je pohađalo pet učenika iz Umetničke škole Čačak. Oni su na kreativan način povezivali pojmove iz književnosti i likovne umetnosti, upoznali se sa ključnim pojmovima vezanim za piščevu poetiku i biografiju i nakon toga osmislili kako bi mogle izgledati redizajnirane korice nekih Pavićevih dela. Prvi korak je bio pripremanje podloge čajem, a potom su mladi korišćenjem različitog pribora i tehnika kombinovali likovno-grafičke elemente i kreirali originalna rešenja. Katarina Ajdačić, Silvija Savić, Nikolina Đorđević, Kristijan Mijailović i Mina Jevtić su u ovom stavaralačkom procesu oslikali nove korice za knjige Predeo slikan čajem, Ruski hrt, Zvezdani plaš, Unutrašnja strana vetra i Izvrnuta rukavica.

U drugom segmentu radionica koje su bile posvećene jezičkim temama učestvovalo je šest učenika druge i treće godine čačanske Gimnazije. Radionačari su dobili pitanja, a odgovore su, između ostalog, tražili u svojevrsnom izvrnutom rečniku, odnosno katalogu izložbe „Pavić od Š do A”. Na osnovu tačnih odgovora formirali su akronim i tako saznali ime glavnog lika iz romana Predeo slikan čajem. Sledeća radioničarska tema je bila inspirisana drugim delom istoimenog romana koji je napisan u formi ukrštenih reči. Zadatak gimnazijalaca je bio da reše ukrštenice koje su kreirane pomoću odrednica sa izložbe i iz kataloga kao i podataka iz video-materijala koji su prethodno pogledali. Sva pitanja uspešno su rešili Anđela Janjić, Milica Gojković, Viktor Ćurčić, Zvezdana Čekerevac, Elena Mitov i Slobodan Lukić. A ovakav vid okupljanja koji podstiče kreativnost, timski rad i usvajanje znanja na drugačiji način posebno se dopao mladima koji su poželeli da i u budućnosti učestvuju u sličnim aktivnostima.

Likovno-jezičku radionicu „Predeo slikan čajem” osmislile su i vodile bibliotekarke Marija Radulović i Tanja Vuković, a održana je pod motom od početka pa do kraja čitalac me maštom vaja. Sve ono što su vredni polaznici rukama i mislima izvajali tokom šest susreta trebalo je da bude prezentovano danas, 12. novembra, ali zbog poznatih oklonosti nije bilo moguće organizovati njihovo okupljanje.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar