Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Žena preminula na kovid odeljenju čačanske bolnice: Stabilna situacija u Domu za stare u Kačulicama

post-title


Čačak - Prema najnovijim podacima Radnog tima za praćenje šrenja virusa korona u čačanskoj Opštoj bolnici smešteno je 110 pacijenata, jedno lice je preminulo, dok je šest bolesnika priključeno na respiratore.

„Sad imamo najnovije testove, to su antigeni, koji imaju pouzdanost kao i PSR, njih ima u privatnim laboratorijama već nekoliko dana, za tri četiri sata se zna da li je pacijent zaražen ili nije. Zavod će obezbediti za Dom zdravlja i bolnicu jednu veću količinu tih testova, njihova pogodnost je u tome što se rezultati dobijaju za tri do četiri sata, vrlo su pouzdani skoro kao PSR, nisu još uvek zvanični u smislu ako hoćeš da ideš u inostranstvo ne možeš da ga koristiš, sa te strane nije zvanično, kao PSR, ali je pouzdan kao PSR", rekao je Mihailo Liuković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona.

On je istakao da što se tiče Doma za stare u Kačulicama, tamo je situacija dobra i pod kontrolom, svakodnevno se vodi računa o toj ustanovi.

Kada je u pitanju najvažnija priamrna zdravstevna ustanova prethodne sedmice broj pregleda se kretao oko 150, 160 pregleda, od toga takozvanih prvih pregleda 70, 80, ali poslednjih nekoliko dana taj broj pregleda, odnosno priliv pacijenata ka Domu zdravlja se povećao.

„Ovih dana smo imali oko 200 pregleda, od toga 112 prvih, 90 prvih, jučerašnji dan je bio nešto ozbiljniji u kome smo imali 246 pregleda, 152 takozvana prva pregleda", kazao je Aco Pajović, direktor Doma zdrvalja.

On je istakao da je Dom zdravlja prvi pokazatelj i prvi filter koji govori i šta se očekuje i prema bolnici, kao i celokupna epidemiološka situacija. Radi se u dve kovid ambulante i u njih se upućuju pacijenti, to je ambulanta u Ljubiću sa povećanim brojem lekarakoji rade i u prvoj i drugoj smeni, kao i kovid ambulanta u Domu zdravlja.

„Pored toga, i laboratorija radi intenzivno, uzorci se uzimaju i u kovid ambulanti u Ljubiću, ako i u Domu zdravlja u dve smene. Vrše se i testiranja i ovih dana očekujemo još nove briseve, to su brzi testovi i takozvani antigenski testovi. Ostale službe takođe su i dalje opterećene, ima neki broj obolelih među našim zdravstvenim radnicima, ali pod povećanim pritiskom, pod povećanim naporom za sada se funkcioniše normalna. Velike su gužve u našim kovid ambulantama i molim pacijente da to razumeju, jer moramo da radimo na taj način da ne bi smo eventualno pozitivne pacijente mešali sa ostalom populacijom", objasnio je dr Pajović.

Prema njegovim rečima što se tiče vakcine protiv gripa, u ponedeljak će stići oko 400, 450, ali će biti raspoređene na čitavom prostoru, što znači da će svaki izabrani lekar otprilike dobiti desetak vakcina.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar