Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svete Vrače. Prema predanju Sveti Kozma i Damjan pomagali su i lečili narod ne tražeći ništa za uzvrat, već čineći dobra dela u Božije ime. Čačanski lekari proslavili su slavu osvećenjem kolača, a domaćin slave ove godine bila je oftalmolog, Slađana Ranitović.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera osvećen je kolač u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. Doktorka Ranitović istakla je ovom prilikom da su Sveti Vrači slava ne samo lekara, nego i svih plemenitih ljudi koji su na putu svetog Kozme i Damjana. Bez obzira na teške okolnosti za zdravstvene radnike, naglasila je da ne treba zaboraviti na brigu za pacijenta i toplu reč, koja ima isceliteljsku moć. Na ovaj veliki dan za sve lekare, prisetila se i onih koji su, do kraja radeći posvećeno i predano, izgubili živote.

Foto: TV Lav plus

,,Lekarska slava uspostavljena je 2007.godine, a u Čačku se slavi čak od 1992.godine. Ovo je prilika da se setimo kolega koji više nisu sa nama, kao što je naš dragi doktor Vojkan Šuluburić. Njega smo izgubili u ovoj epidemiji,” rekla je načelnica Očnog odeljenja, dr Slađana Ranitović.

Iduće godine domaćin slave biće specijalista opšte medicine, prim.dr Žaklina Tutunović, koja se osvrnula na trenutnu situaciju u zdravstvu i uputila apel da brinemo o svom zdravlju dok ga imamo.

Foto: TV Lav plus

,,Ja bih poželela svima koji slave srećnu slavu i da cene svoje zdravlje, jer ovo je krajnje vreme da vidimo gde smo i šta nam je prioritet. Korona će proći, kao i sve velike epidemije. Ostaće pouke, koje sada treba da usvojimo,” istakla je specijalista opšte medicine, prim.dr Žaklina Tutunović.

Na današnji dan treba se pomoliti Svetim Vračima za svoje i zdravlje najmilijih, ali pre svega za one koji vode tešku borbu protiv Kovida 19.

1 KOMENTAR

  1. Neka je srećna slava, neka svetci pomognu svima, ali rukovodstvu rentgena teško mogu pomoći i svi svetci. Tamo je opšte rasulo, cveta mobing, nasilje, samovlašće, igra se najprljvije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here