“Ceo sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala”, poručio je bivši kapiten Srbije.

Legendarni srpski fudbaler Nemanja Vidić (39) povukao se iz reprezentacije Srbije 2011. godine.

Naljutio se na sve i otišao posle meča sa Slovenijom, mada mogao je još mnogo da pruži “orlovima”, a u godinama koje su sledile nije mnogo pričao o fudbalu i FSS, sve do novog debakla i prokockane šanse da se ode na EP.

Tim povodom je Vidić u otvorenom pismu javnosti žestoko napao Fudbalski savez Srbije, nabrajanjem svih neuspeha iz prethodnih godina.

Javnosti se bivši kapiten reprezentacije obratio mejlom u kojem je izrazio revolt, a da bi potvrdio autentičnost – poslao je i audio poruku kako bi se znalo da stoji iza pisma.

“Dosta više!”, počeo je Nemanja Vidić.

“Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podelim svoje razmišljanje sa javnošću. Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namerama”.

“Ceo sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smenjuje trenera koji se plasira na Svetsko prvenstvo?! Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče decu da je za put do uspeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije merilo, ni fudbalski, a ni ljudski”.

“Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra…). Tek kada se to bude promenilo, onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: ‘Kako seješ, tako i žanješ’“.

“Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u poslednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar!”

“Pa iz kog sistema je izašao taj kadar? Sram vas bilo!”

“Javljaju se uvek poslušnici koji kritikuju posledicu, a ne uzrok problema i tako brane predsednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju ‘uspehe’ koje je postigao predsednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podele u društvu, produbio nepoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o ‘uspesima reprezentacije’)”.

“Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!”.

“Dok se to ne promeni – nema napretka!”.

“Baš me interesuje koji će sledeći stručnjak da se javi da brani takav sistem”, stoji na kraju pisma koje je u javnosti objavio Nemanja Vidić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here