Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vlada razmišlja o merama koje će predložiti i za naredni ciklus

post-title


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da je Vlada da razmišlja o merama koje će predložiti i za naredni ciklus.

Matić je navela da je Vlada mnogo toga učinila kada je u pitanju sektor ugostiteljstva, turizma, malih i srednjih preduzeća pogođenih pandemijom korona virusa, kao i da razmišlja o merama koje će predložiti i za naredni ciklus.

"Procene su u Srbiji da je gubitak u sektoru turizma oko milijardu evra. Vlada je donela čitav set mera kada je udar bio i najveći. I taj set ekonomskih mera je bio sa procenjenim efektom oko 608,3 milijarde dinara. Bilo je tu i mera koje su se odnosile i na očuvanje likvidnosti malih i srednjih preduzeća", kazala je Matićeva za RTS.

Dodaje da smo imali i posebne mere pomoći hotelijerstvu, oko 10,5 miliona evra je dato onim koji su bili najugroženiji, čak 312 hotela je dobilo tu pomoć.

"Oko tri milijarde dinara je bila pomoć turističkim agencijama iz Fonda za razvoj. To nisu mala sredstva koja je država izdvojila. Jedan od prioriteta Vlade će biti da se ide na smanjenje PDV-a sa 20 na 10 odsto za hranu u ugostiteljskim objektima i moratorijum za investicione kredite u sektoru hotelijerstva. I tu je program subvencije za turističke agencije od 150 miliona dinara, za dobijanje licence za rad kada im je skoro nemoguće da organizuju poslovni život normalno", ukazala je Matićeva.

Ona je navela da se u svetu uvode sertifikati, biće i mnogo novih stvari i u turizmu i ugostiteljstvu koji će biti proizvod ove pandemije.

"Život nakon kovida neće biti isti niti će se poslovno okruženje više isto ponašati. U delatnostima u kojima je socijalizacija neophodna, mere predostrožnosti biće dugo na snazi, a na nama je da te mere prihvatimo kao nešto uobičajeno", dodaje Matićeva.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar