Pretraga vesti

Osnovna škola za obrazovanje odraslih u Čačku pomaže polaznicima da se opismene i prevaziđu brojne socijalne probleme

post-title


U Školi za obrazovanje odraslih u Čačku nastavu pohađa oko 120 polaznika od kojih je većina romske nacionalnosti. Različiti su motivi zbog kojih se Romi odluče da završe osnovno obrazovanje, a najćešće je to potreba za boljim statusom u društvu i zaposlenjem. Kolektiv škole pomaže im da se opismene, ali i da prevaziđu brojne socijalne probleme.

Ramiz i Valentina Isenaj u Čačku žive već 6 godina. Došli su iz Peći, a osim potrage za boljim poslom i statusom u društvu, motiv za školovanje bilo im je i slabo poznavanje srpskog jezika.

,,Puno je zanimljivo. Posebno srpski i matematika. Značilo nam je mnogo, jer živimo ovde i treba da znamo da se sporazumemo," rekao je četrdesetrogodišnji Ramiz Isenaj.

Uloga andragoškog asistenta u Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih je da organizuje i vodi obrazovne procese, ali i da bude upućen u probleme polaznika. Najčešće su to specifične porodične situacije i nedostatak elementarnih uslova za život.

Foto: Infopress

,,Baš teško žive. Mi smo imali prilike da ulazimo u njihove domove i verujte da su to uslovi ispod svakog dostojanstva. Porodice sa puno dece u kojima je retko kada jedan član zaposlen... Naša uloga je da im zaista pomognemo da bolje žive, a primarni cilj je da se obrazuju i da tako pokušaju da dođu do posla," istakla je andragoški asistent u Osnovoj školi za obrazovanje odraslih u Čačku, Snežana Marušić.

Misija svih zaposlenih u Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih je da osim opismenjavanja pomognu polaznicima da prevaziđu socijalne probleme. Zbog toga redovno organizuju humanitarne akcije u okviru kojih pomažu polaznicima, ali i ostalim socijalno ugroženim građanima.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar