Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



USPRS: Nastavnika u školama sve manje, sa zebnjom se ulazi u učionicu

post-title


Unija sindikata prosvetnih radnik Srbije oglasila se, povodom aktuelne epidemiološke situacije, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti i bez redakcijskih izmena.

Situacija je sledeća, deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo. Nastavnika je u školama sve manje jer su ili kovid pozitivni ili u izolaciji zbog članova porodice. Pojma nemamo o broju jer se podaci ne objavljuju.

Direktori obrazovnih ustanova se žale da im je sve teže da organizuju rad jer nema ko da menja vaspitače/nastavnike, sekretare, tetkice, administrativno/finansijske radnike, domare, a uz to su, u velikom broju, nesposobni.

Krizni štab je jedno histerično telo Vlade Srbije koje sigurno ne pomaže, a koliko odmaže, videćemo na kraju kada zbrojimo gubitke.

Suvisli predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, da se raspust produži na nedelju dana i da tako napravimo zastoj u zaražavanju, u samom piku epidemije, nije prihvaćen. Raniji predlog da zaposleni sa hroničnim bolestima pređu u onlajn učionice, odbijen je. Dakle, ovu vlast apsolutno ne zanima šta misle oni koji izvode nastavu, zbog toga što ih ni samo obrazovanje ne zanima.

Pitaće neko, šta je poenta? E, poenta je to da je ovde škola nevažna. Bitne su sve propratne aktivnosti oko nje, igraonice, školice, proslave rođendana, kafići, klubovi, treninzi, turniri i sve ostalo što je za škole vezano.

Ljudi, građanke i građani, braćo i sestre, pomozite zaposlenima u prosveti! Ne šaljite decu sa simptomima gripa u škole! Ne vodite ih u igraonice, ne šaljite na treninge, koliko god možete, spasite i sebe i nas! Vidite li vi da 110 hiljada nastavnika i 25 hiljada vaspitača ovima u kriznom štabu ne znače ama baš ništa! Ne slušaju, ne razumeju, ne sarađuju!

A vi u kriznom štabu, koji god da ste, sram vas bilo! Ako stvarno mislite da poslednje u nizu zatvorite škole (oko čega našu struku nikada niste konsultovali), prvo prekinite rad svega navedenog!

U školu se danas ulazi sa zebnjom, ali ne zbog neozbiljnosti nastavnika, vaspitača i učenika, već zbog dezorijentisanih signala kriznog štaba čija je suluda strategija: „Ako preživimo do sutra, videćemo šta dalje!“

Jasna Janković, predsednik Unije SPRS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar