Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



FTN – domaćin 28. panela Industrija 4.0 u Srbiji

post-title


U okviru programa obeležavanja jubileja, šest decenija postojanja visokog obrazovanja u Čačku i 45 godina rada, Fakultet tehničkih nauka u Čačku u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom Čačak (NTP), bio je domaćin 28. panela Industrija 4.0 u Srbiji. Centralna tema panela bila je „Primeri najbolje prakse iz privrede Čačka“, a zbog pandemije Kovid 19, događaj je realizovan kao „lajvstrim“na youtube kanalu.
Ceo video Panela 28 dostupan je na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=3MW2bF4xA_E&feature=youtu.be&ab_channel=NTP%C4%8Ca%C4%8DakStartapcentar

Pozdravnim obraćanjem učesnika u prostoru NTP, u ime domaćina Panel je otvorila dekan FTN prof. dr Danijela Milopšević ističući da je fakultet prepoznao značaj Industrije 4.0 tako što je u svoje obrazovne i istraživačke programe već uvrstio ovaj koncept. On je rekao da je u okviru NTP već uspostavljeno nekoliko startap firmi a jedna od najznačajnijih je ona koja radi na razvoju 3D štampača za stambene objekte – kuće.
O Naučno tehnološkom parku koji pruža infrastrukturnu, upravljačku i tehničku podršku inovativnim, kao i novoosnovanim preduzećima(startap) omogućava im dalji rast i razvoj putem stručne podrške i transfera tehnologija iz akademskih i istraživačkih sektora u privredu- govorio je Mirko Pešić, direktor NTP i rekao da NTP izuzetno podržava transfer novih modela u industriju, što predstavlja i Industrija 4.0, a posebno njena primena.

Podršku je u ime grada Čačka, uputio Vladan Milić, zamenik gradonačelnika, koji je rekao da će lokalna vlast uvek podržavati privredu u primeni novih tehnologija, kao što je Industrija 4.0. Učesnike Panela pozdravili su u ime Republičke privredne komore Kraljevo, odeljenja u Čačku Gorana Tanasković, a u ime gradskog veća, obratio se Radovan Jovanović resorno zadužen za privredu, zapošljavanje i informaciono društvo.

Posle otvaranja, u prvom bloku od pet izlaganja prikazani su obrazovanje i istraživanja na FTN/NTP Čačak o čemu je govorio prof. dr Nebojša Mitrović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju. O obrazovanju i istraživanjama na FTN, Čačak u kontekstu I4.0. prof. Mitrović je naveo da je FTN uveo nekoliko novih dispciplina iz ove oblasti a studijski program za Mehatroniku je inoviran sadržajima koji se odnose na Industriju 4.0. Istoveremeno Fakultet ima nekoliko domaćih i međunarodnih projekata koji imaju istraživačke teme iz ove oblasti o čemu je detaljnije govorio dr Ivan Milićević, vanr. prof. navodeći da je Unapređenje studijskih programa osnovnih i master akademskih studija Mehatronika upravo odgovor na zahteve Industrije 4.0. U vezi sa tim prof. Milićević je naveo i nekoliko primera, kao što su izvođenje laboratorijskih eksperimenata na daljinu, itd.
Asistent i doktorand FTN Katarina Mitrović govorila je na temu IoT sistem za procenu hemodijalize zasnovan na veštačkoj inteligenciji, što predstavlja novu generaciju integrisanog rešenja za personalizovanu terapiju bolesnika sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom, posebno kod dece.
Prikazom rezultata naučno istraživačkog projekta, dr Nedeljko Dučić, doc. govorio je na temu Livnica 4.0. koja se odnosi na inteligentni soft senzor za onlajn praćenje hemijskog sastava istopljenog metala u procesu proizvodnje.

Drugi blok se odnosio na primere primene Industrije 4.0 u privredi Čačka.
Prvo je Predrag Dramićanin, dipl. maš. inž., vlasnik SPP-a iz Čačka prikazao dostignuti nivo digitalizacije u svojoj fabrici, koja proizvodi mašinske delove, podsklopove i sklopove i celokupnu proizvodnju izvozi na zapadno tržište. Oni su razvili svoj model MES-a, u čijem centru je CAD modeliranje, pomoću koga se planira i upravlja svim poslovnim procesima onlajn.
O Industriji 4.0 u praksi organizacije Stax/9. septembar, je govorio Srđan Živkov, dipl. maš. inž. On je prikazao, kao deo koncepta Inustrija 4.0, interoperabilni model CAD/CAM – MES – ERP. Osnovna karakteristika ovog pristupa je da se ERP automatski menja pri svakim izmenama u prethodnim faza inženjerskog projektovanja, čime online funkcioniše MES sistem.
Digitalizacija u praksi Vorwerk- a Čačak je tema koju je izložio Miloš Božić, dipl. ing. el. On je prikazao orginalni MES model Vorwerk-a, kod koga je centar upravljanja radnim nalogom proizvodno radno mesto, na kome se online prate svi proizvodno-tehnološki parametri. Ovakav pristup im omogućuje proizvodnju bez škarta, s obzirom da se radi o najvažnijim delovima sa aspekta bezbednosti koji se ugrađuju u jedan automobil.
Smart energetika, Elektrovat Čačak je tema koju je izložio Dejan Jovašević, dipl. ing. el. On je prikazao model ove firme o I4.0 koji oni primenjuju u svojoj praksi – 4P (digitalizacija, dekarbonizacija, decentralizacija i demokratizacija).
U poslednjem bloku, u okviru tri izlaganja, Vojin Vukadinović, direktor R&D i IT Metalac grupe, govorio je na temu: Upravljanje radnim nalogom pomoću IoT. Reč je o orginalnom pristupu na čijoj primeni se radi u Metalcu.

Redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vidosav Majstorović govorio je na dve teme: Obrazovanje inženjera za Industriju 4.0 i Ocena nivoa spremnosti industrije u Srbiji za primenu modela Industrije 4.0. U prvom izaganju prikazani su sadržaj i struktura novih radnih mesta u I4.0, a u drugom orginalni model za ocenu spremnosti organizacije za primenu Projekta I4.0 u svojoj sredini.
Osnovni zaključci Panela 28 su: (a) FTN i NTP predstavljaju ključne institucije za širenje obrazovanja i istraživanja o I4.0 u Moravičkom okrugu, (b) u privredi Čačka već danas postoje proizvodne firme koje imaju dobru praksu primene I4.0 i čine jezgro Industrije 4.0 u Čačku, i (c) sa novim temama Industrije 4.0, posebno o industrijskoj primeni, ove organizacije (FTN, NTP, MF-Bgd) nastaviće sa održavanjem narednih Panela.
Sledeći online Panel o I4.0 biće održan 23. decembra o.g. u Privrednoj komori Novog Sada (https://novi-sad.pks.rs/).



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar