Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac: "Mi ćemo čuvati sva sećanja a Muzej sva znanja"

post-title


Postavka „Naša sugrađanka kraljica Draga:između slave i anateme“ otvorena je u Muzeju rudničko-takovskog kraja 12.novembra. Izložbu je danas posetio predsednik opštine Dejan Kovačević, istakavši značaj podsećanja na prošlost i znamenite ličnosti našeg kraja.
Kovačević se ovom prilikom zahvalio Muzeju i direktoru Aleksandru Marušiću što je sećanje na život kraljice Drage po prvi put obeleženo na ovakav način u Gornjem Milanovcu, kao i svim institucijama Republike Srbije koje su pomogle da izložba ponudi brojne eksponate i dočara život kraljice, od rođenja u kući Lunjevice u istoimenom selu do smrti u Majskom prevratu.

Ovo je pravi način da sačuvamo tadiciju, kulturu i uspomenu na znamenite ljude Gornjeg Milanovca i jedino ćemo mi sugrađani uvek čuvati dobra sećanja. Istorija će suditi ko je imao kakav značaj za razvoj Srbije, ali mogu da kažem da se Milanovčani ponose našom kraljicom, ponosni smo što je naš grad iznedrio dosta vladara u prethodnom periodu, što je rudničko-takovsi kraj kolevka moderne Srbije, a muzej ima zadatak da sačuva sva znanja i sećanja na naše prethodnike-rekao je Kovačević.

Direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, Aleksandar Marušić, istakao je da Kovačevićev obilazak, kao i upoznavanje sa samom izložbom i aktuelnostima u radu ove ustanove, predstavlja izuzetnu čast. Naveo je da je izložba izazvala veliku pažnju sugrađana i da uprkos zdravstvenoj situaciji, svakodnevno beleže veliki broj individualnih poseta.

LJudi se interesuju i imaju pozitivnu percepciju života kraljice Drage, žele da se upoznaju sa činjenicama koje su im slabije bile dostupne. Kroz jednu uravnoteženu priču smo prikazali i dobre strane kraljičinog karaktera, njene ličnosti,dobre poteze koje je povukla kao dvorska dama, njen odnos prema mlađim članovima svoje porodice, zaista se kao lavica borila za njihovu sigurnost i egzistenciju, a dosta toga dobrog je uradila i kao vladarka,odnosno suvladarka kralja Aleksandra. Smatrali smo da treba istaći i neke stvari koje, posle ove istorijske distance ,izgledaju kao pogrešne u percepciji njenog lika-rekao je Marušić.

Postavka je u galeriji Muzeja do 9.februara, nakon čega će biti upriličena po gradovima širom Srbije, Republike Srpske i regiona. Iz Muzeja najavljuju i dva predavanja na temu života kraljice Drage i prihvatanja njene ličnosti nakon majske tragedije 1903.godine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar