Godinama unazad Zlatibor je jedna od najposećenijih srpskih planina, iako je zbog koronavirusa postojao strah da će letnja sezona doživeti krah. To se ipak nije desilo, jer je na ovoj planini, koja je već godinama poznata kao vazdušna banja, tokom letnjih i jesenjih meseci zabeležena rekordna posećenost, a interesovanje ne jenjava ni u novembru.

“Trenutno na Zlatiboru boravi preko 7.000 turista što je izuzetna brojka, ako uzmemo u obzir čitavu situaciju. Sve ono što je nedostajalo u velikim gradovima, naši građani pronašli su na planini, a rekordnoj poseti sigurno je doprinela i nemogućnost putovanja u inostranstvo. Spremni smo i za zimsku sezonu, turistima će biti dostupni i dodatni sadržaji“, rekao je za Rinu predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Foto: Rina

Foto: Rina

Pored prirodnog bogatstva koje nudi ova planina, čelni ljudi tog kraja kažu da je Zlatibor dobio savremeniji izgled, radi se na kvalitetu usluga i smeštaja, te da su to elementi koji su privukli ogroman broj gostiju.

Ono što su dugo čekali građani opštine Čajetina, kao i turisti, jeste i potpuna rekonstrukcija Kraljevog trga.

Foto: Rina

Foto: Rina

“Radovi su usporeni, ali ne i zaustavljeni. Radilo se temeljno, kako na samom trgu tako i na jezeru, jer ta celina je nedeljiva. Nije moglo da se radi parcijalno, sam kolektor koji je urađen ovde od početka jezera do izlaska iz centra Zlatibora podrazumevao je da se rade i sekundarne instalacije i sve je to zahtevalo vreme kao i strpljenje građana i brojnih turista. Pred kraj godine, projekat se priveo kraju i trg i jezero biće u funkciji. Pripremamo instalacije za fontanu i za klizalište za čiju montažu je neophodno malo više vremena. Oprema će biti montirana na proleće, dok će klizalište biti spremno za narednu zimsku sezonu zbog obima posla”, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Foto: Rina

Foto: Rina

Prema njegovim rečima, sledeće godine očekuje ih raspisivanje javne nabavke za izgradnju multifunkcionalne fontane koja će biti jedinstvena u ovom delu Evrope.

“Fontana će biti dužine 120 metara, a vodeni mlaz i stub biće visok 25 metara. Svetlosne projekcije sa efektima i laserima biće autentične zbog prirodnog okruženja. Tokom cele godine, na Kraljevom trgu biće predstave i koncerti na otvorenom. Zahvaljujući ovim ulaganjima, očekujem da ćemo oboriti sve rekorde posećenosti, uprkos pandemiji koronevirusa”, rekao je Stamatović.

Foto: Rina

Foto: Rina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here