Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Odlučuje se o daljem načinu nastave, moguća online nastava za starije učenike: Prosvetari i deca vredno rade

post-title


Da li će učenici preći na onlajn nastavu ili će normalno ići u školu do raspusta, koji bi trebalo da počne 21. decembra, moglo bi biti poznato nakon današnje sednice Kriznog štaba na kojoj će, kako je najavljeno, jedna od tema biti i situacija u školama.

I dok Krizni štab "vaga" odluku o tome kako će se ubuduće odvijati nastava, škole polako privode polugodište kraju. U nekim obrazovnim ustanovama deci je rečeno da donesu knjižice, rade se kontrolni i pismeni zadaci, gradivo se ubrzano prelazi... Očekuje se, naime, da đaci na teritoriji cele Srbije istovremeno odu na odmor, od 21. decembra do 20. januara. A ukoliko bude doneta odluka da se pređe na onlajn nastavu, od kuće će učiti stariji osnovci, od petog do osmog razreda, i to u ograničenom periodu, dok bi deca od prvog do četvrtog nastavu i dalje pohađala u učionicima.

Do sada je, prema podacima Ministarstva prosvete, na onlajn nastavu prešlo 46 osnovnih i srednjih škola, a period je ograničen na najviše 14 dana. Reč je o školama u sredinama sa teškom epidemiološkom situacijom - Vrbasu, Jagodini, Leskovcu, Nišu, Požarevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Kosovskoj Mitrovici, Boru...

Dr Srđa Janković, član Kriznog štaba, rekao je da je bilo predloga da viši razredi osnovnih škola u celoj zemlji već sada pređu na nastavu na daljinu, ali da je procenjeno da to zasad nije nepohnodno. Međutim, to ostaje kao opcija za kasnije.

 Tamo gde se virus pojavi u školi, i po već postojećim merama, odeljenje ili cela škola prelazi na onlajn, samo je odloženo prelaženje celokupnog školstva na onlajn nastavu - kaže Janković.

SLUŠAMO ŠTAB

Premijerka Ana Brnabić rekla je u utorak da će saslušati preporuke stručnog dela Kriznog štaba:

- Jedna od njihovih preporuka je bila da razmislimo o onlajn nastavi od petog do osmog razreda i srednjim školama. Ako se to bude potvrdilo, moći će da se u najkraćem roku pređe na onlajn nastavu jer je za to sve tehnički spremno.

Dodala je da ako struka preporuči raspuštanje vrtića, to će biti učinjeno.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar