Čačak – Broj zaraženih korona virusom u Čačku konstantno raste, a nakon pristiglih najnovijih rezulatata, inficiranjeje za 24 sata potvrđeno kod još 158 osoba. Osim broja pozitivnih, raste i broj prvih pregleda, a u proseku ih se na dnevnom nivou obavi preko 260.

„Broj pacijenata se povećava, a osoblja smanjuje, tako da smo bili prinuđeni da otvorimo još jednu kovid ambulantu u zdravstvenoj stanici br. 2 u Ciganmali u kojoj rade četiri lekara i koja je treća po redu, pored kovid ambulante u LJubiću gde takođe rade četiri lekara i kovid ambulante pri Domu zdravlja”, istakao je dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

Foto: RINA

Prema njegovim rečima sve više je osoblja koje oboleva, a dosta je i onih koji su zbog kontakta u izolaciji.

„Za sada uspevamo da taj problem savladamo, ali sve teže i mogu slobodno reći da se radi pod pojačanim naporom. Sve službe su opterećene, od kućnog lečenja do službe hitne pomoći. U toku je reorganizacija kadra, izvestan broj lekara i sestara su na ispomoći u bolnici, ali izdržati moramo”, kazao je direktor DZ.

Dr Pajović kaže da se u svim kovid ambulantama rade laboratorijske analize, krvna slika i tri vrste testova (brzi serološki, antigenski i PCR). On je prcizirao koje procedure pacijenti mogu da očekuju nakon javljanja u kovid ambulantu.

„Kada pacijent dođe u kovid ambulantu sa simptomima infekcije, visokom temperaturom i li respiratornim tegobama, prvo biva registrovan u kovid bazi, zatim se radi osnovna laboratorija, a ako se sumnja na kovid 19 uradi se test i tako pripremljeni pacijent ide u kovid ambulantu u bolnicu. Tamo se ukoliko je to potrebno radi rendgen pluća, zatim bolnički lekari određuju da li se pacijent vraća na kućno lečenje, da li je potrebna hospitalizacija u bolnici ili Plavoj hali”, rekao je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here