Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanin sa centaršutem o kojem se priča: Filip Mladenović je najbolji igrač lige u Poljskoj (VIDEO)

post-title


Reprezentacija. Reč koju bi bar neko vreme trebalo zakopati duboko u sebe i ne izgovarati je. Posle Škotske, mučno je misliti i pričati o reprezentaciji. Malo toga lepog se desilo reprezentaciji Srbije u poslednje vreme. Jeste, bila je tu petarda protiv Rusije, ali to je još samo jedna recka za kraljeve nebitnih pobeda što naša reprezentacije jeste već godinama.

Ipak, jedna lepe stvar ne može da se zanemari i preskoči – Filip Mladenović.

Čačanski levi bek nije klinac koji se sad odnekud pojavio. Ima 29 godina i dobro je poznat srpskoj fudbalskoj javnosti. A opet, bio je pravo otkriće u mečevima reprezentacije protiv Škotske i Rusije. Posebno je oduševio kvalitetom za kojim svaki pošten navijač u srpskom fudbalu plače već godinama – Njegovo veličanstvo centaršut. Uglavnom zaboravljena veština srpskih fudbalera. Sveti gral za kojim naši bekovi bezuspešno tragaju.

Mladenovićeve kifle je uživanje gledati. Šteta što smo mi to u Srbiji kasno otkrili. U Poljskoj se o tome već priča naglas i naširoko. Zato ćemo vam preneti originalan tekst poljskog dnevnog lista Sportovi Pregled, najuticanijeg i najuglednijeg sportskog medija u zemlji. Tema je Filip Mladenović.

Tekst prenosimo u celosti, pa donesite zaključak na kraju...

Filip Mladenović sve iznenađuje formom. Računajući sva takmičenja, postigao je tri gola i zabeležio pet asistencija na 15 utakmica u svim takmičenjima.

Impresionirao je i u nacionalnom timu Srbije. Protiv Rusije je dao gol i imao dve asistencije. Nekoliko dana ranije je imao i asistenciju protiv Škotske. Računajući sve zajedno, Mladenović u ovoj sezoni ima impresivna četiri gola i osam asistencija u 20 utakmica. Ne zaboravite, reč je o levom beku.

"Definitivno najbolje pojačanje Legije prošlog leta. Čak možemo i da ga smatramo liderom tima iz Varšave. Po mom mišljenju je on već bio najbolji levi bek u ligi poslednje dve godine. Njegov bilans golova i asistencija je impresivan za igrača koji igra levog beka. Već od druge utakmice se videlo da je doneo kvalitet Legiji”, kaže bivši Legijin levi bek Jakub Vavrižnjak.

Nekadašnja legenda Legije i bivši poljski reprezentativac Tomaš Sokolovski se slaže.

“Prava je šteta što ga Legija nije dovela ranije. Pre godinu i kusur dana sam govorio da bi bio idealan za Legiju. Mislim da se tada novac isprečio jer je imao dobar ugovor u Lehiji iz Gdanjska. Znao sam da će da bude od velike koristi. Pogotovo sa svojim ofanzivnim vrlinama. Videlo se to i dok je igrao u Gdanjsku. Možda nije postizao toliko golova, ali je pakovao asistencije”, kaže Sokolovski.

Odavno neki igrač u poljskoj ligi nije ostavio tako jak utisak kao srpski reprezentativac. Istina, ovo je slabija reprezentacija Srbije od one pre nekoliko godina, ali njihovi igrači i dalje igraju u velikim klubovima. I zato je veliki uspeh da Mladenović iz naše Legije bude najbolji igrač u selekciji koja ima jednog Tadića iz Ajaksa ili Jovića iz Reala.

PRVA ZVEZDA LIGE?

Nakon poslednjeg meča između Legije i Krakovije u kojem je Srbin postigao drugi prvenstveni gol u sezoni, pojavila su se čak i mišljenja da je on u ovom trenutku najbolji igrač u našoj ligi. Ž

“Sačekao bih još malo sa tim epitetima ‘najbolji’. Tek smo pri kraju prvog dela sezone. Videćemo šta će da uradi u nastavku sezone. Situacija sa pandemijom ne obećava. Neki igrači su zbog toga postali podložniji povredama jer se manje igra i trenira. Ipak, poslednji mečevi pokazuju da je Mladenović zaista u sjajnoj formi. Na kraju krajeva, asistirao je i u derbiju protiv Leha iz Poznanja. Ako zadrži ovu formu i Legija osvoji titulu, možemo o njemu da govorimo kao o najboljem igraču lige. Iako je u godinama (29 op.a.) možda će ostvariti i transfer u inostranstvo. Malo je levih bekova sa takvom statistikom u Evropi. Ima ogroman ofanzivni potencijal”, kaže Sokolovski.

Slično mišljenje ima i Vavrižnjak koji kaže da je Mladenovićeva domincija u ligi sa pozicije levog beka ujedno i zabrinjavajući dokaz pada kvaliteta cele lige.

“Nemamo igrače koji redovno daju golove u ligi. Pedro Tiba igra dobro ali više ga svi gledamo kroz prizmu Lehovih partija u Ligi Evrope. U domaćoj ligi njegov Leh ne stoji dobro. Zato bi se po trenutnoj formi moglo reći da je Mladenović najbolji igrač lige. Sa druge strane, loše je za našu ligu da je levi bek najbolji. Ali tako je kako je”.  

Šta su Mladenovićevi najveći kvaliteti? Šta je sa ostalim igračima?

Suštinski, u pitanju je preciznost njegove leve noge.

“Po meni, on ima ubedljivo najbolji centaršut u ligi. Može da pogodi u trepavicu. Zahvaljujući njemu, Flavio Paišao se nadavao golova u Lehiji. Sada je slična situacija u Legiji, s tim što ima više kvalitetnih igrača oko sebe nego u Lehiji”, rekao je Sokolovski.

Isto mišljenje ima i Vavrižnjak.

“I ja se slažem da ima najbolju levu nogu u ligi. Moć sa kojom savija loptu je zapanjujuća. Ponekad njegovi centaršutevi izgledaju kao strele. Za njega nema razlike da li ih savija iz punog trka ili iz mesta. Nekad mi deluje da neće previše da centrira da saigrače ne bi zabolela glava od lopte. Šalim se, naravno. Ali bilo je slučajeva… Sećam se centaršuta Pekhartu kada ga je pogodio toiliko jako i precizno da se lopta samo odbila od njegove noge u gol. Praktično ga je naterao da postigne gol”.   

BOLJI OD KARBOVNIKA?

Neki ljudi kritikuju Mladenovića da je jednodimenzionalan igrač. Uvek trči pravolinijski sa loptom skoro do gol-linije odakle centrira. Neki kažu da je od ogromne koristi u ofanzivi ali da ima nedostatke u defanzivi.

“Ja mislim da on nije jednodimenzionalan igrač. U meču protiv Varte je zasekao unutra i postigao prelep gol desnom nogom. Nedavno protiv Krakovije mu je Juranović dao loptu sa desnog krila, on je ispratio, utrčao i završio levom nogom skoro sa peterca. Zvuči čudno, ali sudbina Legije zavisi od učinka dvojice bekova. To pokazuje da Legija ima svoj način igre po bokovima, a generalno je trend i u evropskom fudbalu da se sve više ide na bekove. Trenutno su bekovi najveća snaga Legije. Istina, ne treba da zaboravimo da je na početku sezone imao neke greške u defanzivnoj fazi igre. Ali isto tako moramo reći da je tada ceo tim Legije igrao slabo. Naravno, valjalo bi kada bi još popravio defanzivu”, kaže Sokolovski.

https://youtu.be/gZhglURVf0E

Valja napomenuti da je Mladenović došao u Legiju kada je mladi Mihal Krabovnik koji je igrao levog beka bio otkriće poljskog fudbala i senzacija u ligi. Brajton ga letos kupio za 5.500.000 evra i ostavio ga na pozajmici u Legiji. I pored toga, Mladenović je uspeo da se odmah izbori za mesto u startnoj postavi.

“Karbovnik je na levom beku bio iznuđeno rešenje. Dugo vremena je Legija tragala za levonogim igračem koji će razvijati akcije po boku. Mladenović je taj. Trenutno Karbovnik igra drugu poziciju, a ja kao bivši levi bek više cenim Mladenovića”, kaže Jakub Vavrižnjak koji je za reprezentaciju Poljske odirgao 49 utakmica.    

I? Kakvo vam je sada mišljenje o Mladenoviću?



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar