Užice, Čačak – Magistralni put od Čačka do Zlatibora predstavlja žilu kucavicu zapadne Srbije i iako je od vitalne važnosti za sve građane decenijama je bio zapostavljen i skoro potpuno devastiran.

Ove godine sanacija magistralnog puta od Pakovraća kod Čačka do Bele zemlje na Zlatiboru, u potpunosti je završena, a radovi koji su se odvijali bez prekida saobraćaja zahtevali su od putara, ali i vozača veliko strpljenje.

Foto: RINA

Put od Pakovraća do Užica prolazi kroz Ovčarko kablarsku klisuru i požešku kotlinu gde i u letnjim mesecima dolazi do pojave magle, pa je ova deonica veliki izazov i za iskusne vozače. Česta krpljenja i parcijalne sanacije dodatno su otežavale saobraćaj na ovoj deonici ,a konačna rekonstrukcija je veliko olakšanje za vozače kojima je vožnja ovom deonicom sada dosta lakša i pre svega bezbednija.

Foto: RINA

„Od Užica ka Zlatiboru nije bila ništa bolja slika , pa je pred putare stavljen ozbiljan zadatak, petnaest ipo kilometara najfrekventnijeg puta u zapadnoj Srbiji. Sanacija tunela, izgradnja potpornih zidova , sve je rašeno bez prekida saobraćaja. Mi smo uradili 54 hiljade kvadrata sanacije tih kosina kao i žičane barijere koje sprečavaju eventualni odron čime je bezbednost saobraćaja postavljena na visok nivo “,kazao je za RINU, Leko Korićanac, generalni direktor Putevi Užice.

Sanacija šest mostova bila je najveći izazov, od kojih su Krivaja i Sušica pravi građevinski poduhvat.

Foto: RINA

“U prvoj fazi je proširivan most, u drugoj urađeni ivičnjaci i pešačka staza kao i kišna kanalizacija. Koristili smo viseće skele i trudili smo se da sve uradimo brzo i efijkasno, od jutra do mraka, 23 separatora za prečišvćavanje otpadnih voda. Ovo je put za buduće generacije”,kaže Slobodan Božović, tehnički direktor.

Za rekonstrukciju ove deonice utrošeno je 45 hiljada tona asfalta, vrednost radova iznosi milijardu 285 miliona, a svaki uloženi dinar višestruko će se isplatiti jer se od sada putuje brže i pre svega bezbednije.

Ova deonica saobraćajna je veza sa Bih i Crnom Gorom i povezuje devet opština Zlatiborskog okruga i grad Užice sa ostatkom Srbije.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here