Pretraga vesti

Čudo sa neba palo na imanje Klajića kod Čačka: Nakon 12 godina kad je Dragan ponovo otvorio kesu ugledao potpuno oksidirano kamenje koje svetluca (FOTO)

post-title


Čačak – Navikli smo da sa neba padaju kiša, sneg i grad, ali na jedno imanje u Konjevićama  kod Čačka, pre dvanaest godina izgleda  da je pao ni manje, ni više nego meteor. Kada je Dragan Klajić (57) krenuo u obilazak placa sa prijateljem, nasred puta ugledao je krater veličine jednog metra, koji se kako kaže, još uvek pušio.

Foto: RINA

„Kad sam to ugledao, pitao sam se ko je baš na sredini puta mogao da loži vatru. Prišao sam i jednim drvetom razgrnuo tu paljevinu, tada sam ugledao dva kamena veličine pesnice koja su još uvek bila vrela. Oko njih se nalazio krater deset puta veći od njih samih i odmah sam pomislio da je možda pao meteor, jer drugo objašnjenje niko nije imao. Nakon nekog vremena kad se kamenje ohladilo, spakovao sam ih u kesu i odneo kući. Krater je ostao da se još uvek po malo puši“, ispričao je Dragan za RINU.

Ostavljeno u šupi, kamenje koje je po svoj prilici u Čačak palo sa neba bilo je skoro pa zaboravljeno. Međutim, kada  je u februaru ove godine odjeknula vest da je meteor težine 5,5 tona pao najverovatnije u Sloveniji, a izgoreo u Hrvatskoj, podsetio je Klajiće na kesu koju su još uvek čuvali u garaži.

Foto: RINA

„Ja sam to ostavio tamo i potpuno zaboravio, dok nisam video u medijima da se desilo nešto slično. Tada sam uzeo kesu i otvorio je, a kamenje unutra je oksidiralo, bilo je kao do kraja spaljeno i smanjilo se u odnosu na svoju prvobitnu veličinu. Ono što je ostalo svetluca, kao da su po njemu neki kristali i nakon dvanaest godina oseća se neki čudan miris, nalik sumporu. Planirao sam da ovo predam institucijama na uzorkovanje koje bi ispitale  poreklo, strukturu i urade detaljne analize ovog neobičnog kamena, odakle se stvorio i da li je stvarno sleteo iz svemira na moje imanje", kaže Dragan.

Izgleda da je plodno čačansko zemljište privlačno za nebeska tela, jer ako se izuzme imanje Klajića na koje je „nešto čudno“ palo 2008. godine, i pre toga dešavao se sličan scenario.

Foto: RINA

Davne 1889. u mesecu oktobru,  na planinu Jelicu za vreme ručka,  na jedno seosko porodično imanje sleteo je meteor. Pronađene komade sakupio je i proučio profesor Velike škole, Jovan Žujović, a Prirodnjački muzej tada je na poklon dobio primerak težak oko sedam kilograma.

Posle toga, takođe u blizini Čačka 1919. godine  pao je bolid – izuzetno sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, to je bio poslednji put da je njegov pad zvanično zabeležen na tlu Srbije.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar