Pretraga vesti

In memoriam: Preminuo je Aleksandar Leko Vukajlović prvi moto kros šampion Jugoslavije

post-title


Aleksandar Leko Vukajlović 1933 – 2020

U ponedeljak 30. novembra u Čačku je u 87. godini preminuo Aleksandar Leko Vukajlović, prvi moto kros šampion Jugoslavije i istinska čačanska sportska legenda koji će zauvek, uz Miloša Lijeskića, Dragana Milićevića, Tomislava Ilića, Milivoja Savića Runda, ostati upamćen kao jedan od utemeljivača jugoslovenskog moto krosa.

Takmičarsku karijeru Leko Vukajlović je započeo nastupima na ocenskim terenskim vožnjama i brzinskim, uglavnom uličnim, trkama koje su pedesetih godina prošlog veka širom bivše Jugoslavije privlačile na hiljade gledalaca.Međutim kada je 1959. godine u Čačku održana prva moto kros trka malo ko je mogao i da pretpostavi da će ovaj sport steći ogromnu popularnost i da će samo posle dve godine  šampionska titula stići u grad na Zapadnoj Moravi.

Put ka šampionskom tronu Leko Vukajlović je najavio pobedom na trci u okviru Šamionata Srbije voženoj 5. maja 1961. godine na stazi Grmija u blizini Prištine. Samo dvadesetak dana posle trijumfa na Grmiji na Prvom međurepubličkom takmičenju koja je u čast Dana mladosti organizovana na beogradskoj Banjici, Aleksandar Vukajlović će se okititi lovorovim vencem namenjenim apsolutnom moto kros šampionu Jugoslavije. Trka na Banjici ujedno je predstavjala i zvaničan početak takmičenja koje će od tada nositi  ime Prvenstvo Jugoslavije u moto krosu, a Aleksandar Leko Vukajlović će u istoriji jugoslovenskog i srpskog moto krosa ostati zapamćen kao prvi zvanični moto kros šampion nekadašnje SFRJ, ali kao prvi Čačanin koji je postao državni šampion u nekoj sportskoj disciplini. Stoga nimalo ne čudi što su moto kros trke vožene tih godina na čačanskom Spomen parku okupljale više od 10.000 gledalaca, a popularnost koju su u gradu stekli Aleksandar Leko Vukajlović, Tomislav Ilić, Dragan Milićević i Milivoje Savić-Rundo merila se sa popularnošću Radmila Mišovića, Dragana Kićanovića i Željka Obradovića.

Mada je tamičarska karijera Leka Vukajlovića trajala svega tri godine od 1961. godine do 1964. godine, kada su moto kros vozači AMD Čačak prestali da se takmiče u republičkom i državnom moto kros šampionatu, Leko je do poznih životnih godina ostao veran moto sportu. Tokom proteklih decenija Aleksandar Vukajlović se dokazao kao sportski funkcioner, zahvaljujući čijem angažovanju se čačanski klub 1977. godine vratio na jugoslovensku i srpsku moto kros scenu a u blizini Čačka uređena moto kros staza Miloš Lijeskić – Jeljen.

Bogata zbirka trofeja i priznanja koje je Leko Vukajlović dobio tokom i posle takmičerske karijere upotpunili su Oktobarska nagrada Čačka, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom i Zlatna značka AMSS koja mu je dodeljena povodom  četrdesetogodišnjem radu u auto - moto sportu.

 Bogatom fondu osvojenih trofeja 1981 god. je pridodao i „Pohvalu 1. oktobar“ koju mu je dodelila skupština opštine  ČAČAK, povodom dana oslobodjenja grada, kao i Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom,  i Zlatnu značku za 40god. rada u sportu.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar