Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Gornjem Milanovcu obeležena godišnjica Kolubarske bitke

post-title


Polaganjem venaca na spomenik generalu Živojinu Mišiću danas je obeležena godišnjica Kolubarske bitke, najznačajnije bitke između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vence su položili Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske i Društva za negovanje tradicija Oslobodilačkih ratova do 1918.

Kolubarska bitka vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 kilometara na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.
-Najbitije je čuvati sećanje i obeležavati ove dane jer to je jedini način na koji možemo da se našim precima odužimo. Sada je ovakva situacija, obeležavamo skromno i simbolično. Tokom dana posetićemo grob velikog đenerala Terzića i spomenik 1300 kaplara - rekao je Vladimir Jovanović ispred Društva za negovanje tradicija Oslobodilačkih ratova do 1918. godine.

Porazom u operacijama oko Drine (Bitka na Mačkovom Kamenu), srpska vojska se našla u teškom položaju primorana na povlačenje pod borbom, suočena sa nedostatkom artiljerijske municije, manjkom hrane, odeće i obuće i što je možda bilo i najgore sa velikim padom morala. Plan Austrougarske vojske bio je da opkoli srpske čete i vrhovni štab iz pravca Beograda sa Suvobora, da dejstvuje sa dve strane i natera našu vojsku na kapitulaciju, a samim tim da učini da Srbija kao pravni subjekat u Evropi i svetu nestane.

Uz veliki podstrek generala Živojina Mišića i moleban koji je održao u crkvi u LJutovnici, od Šilopaja preko Klatičeva i ostalih sela milanovačke opštine počela je ofanziva naše vojske i u roku od dve nedelje i poslednji austrougarski vojnik napustio je ovaj kraj.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar